keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Executia bugetului general consolidat in perioada 1.01 - 31.03.2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 28 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: buget, investitii, cheltuieli accesorii, bugetul general consolidat, pib

Executia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2016 s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, respectiv 0,4% din PIB, fata de 4,9 miliarde de lei, respectiv 0,7% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2015.

1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 55,6 miliarde de lei, reprezentand 7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%)si contributii de asigurari sociale (+5,2%).

In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului 2015 de 1,7% intrucat au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, cat si de introducerea unei cote reduse la alimente de 9% aplicata de la 1 iunie 2015. incasarile dinn TVA sunt insa cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrul I 2016, cresterea consumului compensand intr-o masura semnificativa reducerea TVA.
 

Incasarile din contributii de asigurari sociale la bugetul de asigurari sociale au fost mai mari cu 5,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care incasarile la acest buget sunt influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, datorita cresterii cotei de contributii de la 5% in anul 2015, la 5,1% in anul 2016.


Mentionam, de asemenea si aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai platesc la bugetul asigurarilor sociale de stat contributiile de asigurari sociale aferente angajatorului din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale.
 

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, in timp ce la impozite si taxe pe proprietate s-a inregistrat o scadere de 20,4% din cauza amanarii cu doua luni a termenului de plata a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins pana la 30 iunie, data pana la care se aplica o reducere de 10% la plata integrala a impozitului pe locuinta, terenuri si masini.
 

2. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 52,6 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 5,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.


 

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Acestea sunt determinate in principal de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din institutiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, 15% pentru personalul din invatamant, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala, precum si majorarea salariului minim brut pe tara cu 75 de lei incepand cu 1 iulie 2015. Mentionam ca in analiza cheltuielilor de personal trebuie tinut cont de faptul ca in trimestrul I 2015 s-a platit prima transa aferente platilor drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti in suma de aproximativ 1,5 miliarde lei.

Sursa: ANAF Galati

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 6,8% datorita, in principal, majorarii cu 5% a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si a dublarii alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015.
 

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016