Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

De ce e 2013 anul insolventelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, insolventa companii, horeca, consytuctii, sectorul imm, cifre de afaceri

Un raport recent arata ca cele mai afectate de insolventa sunt companiile din constructii, HORECA si industria metalurgica. In plus, in primele trei luni din acest an, a crescut de 2,5 ori numarul firmelor cu afaceri de peste un million de euro care au intrat in insolventa.


In continuare, in acest an vor intra in insolventa firme mari si foarte mari, in conditiile in care acestea au preluat rolul de banci comerciale pentru partenerii lor din segmentul IMM
 
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada ianuarie - martie 2013.

 
Din aceasta analiza, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca in primul trimestru al anului curent un numar total de 6.381 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 7.139 de insolvente noi.
 
Se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor inregistrate in primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior.
 
Constructiile, HORECA si industria metalurgica, cele mai afectate de insolventa
 
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.
 
Constructiile, HORECA si industria metalurgica sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul trimestru al anului curent raportat la numarul firmelor active. De mentionat ca aceleasi sectoare au fost incluse in top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru anul 2012, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.
 
Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro insolvente a crescut de 2,5 ori
 

Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in ultimii 3-4 ani si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de “banci comerciale" pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse. Astfel, IMM-urile au transferat in ultimii ani o parte semnificativa a creditului bancar catre cel comercial (credit furnizor), acest lucru fiind de natura sa intensifice relatiile intre companiile private, care au inceput sa imbrace o forma financiara semnificativa, nu doar una cu caracter comercial.
 
Intr-un studiu realizat la inceputul anului curent, Coface a ridicat un semnal de alarma privind problemele multiple intampinate de sectorul IMM in general si cel al microintreprinderilor in special. Acest risc s-a propagat in economie cu efect negativ asupra companiilor mari si foarte mari.
 
Pe fondul erodarii sustenabilitatii si capacitatii de autofinantare din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, precum si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele mari si foarte mari incep sa prezinte un grad de senzitivitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere.
 
Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare decat 1 milion de EURO care au intrat in insolventa in primul trimestru din anul curent este de 239 de companii, de 2,5 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.  
 
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului curent nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numarului de insolvente inregistrate in anul curent au fost S-E, S si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.
 
Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrat in primul trimestru din anul curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt Centru, N-E si S-E.

Sursa: Financiarul.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "De ce e 2013 anul insolventelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016