Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Inregistrare in scopuri de TVA. Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: tva, inscriere in scopuri tva, codul fiscal

Intrebare: SC X SRL este neplatitoare de TVA la data de 01.03.2012. La data la 30.06.2012 societatea are inregistrate venituri in suma de 65.000 lei, echivalentul a 20.000 eur. In acest caz finantele pot impune din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, tinand cont ca suntem la jumatatea anului si s-a depasit proportional cifra de afaceri?


 

Raspuns:
Ca regula generala, este obligatorie inscrierea in scopuri de TVA pentru realizarea unei cifre de afaceri egale sau mai mari de 35.000 euro al carui echivalent in lei se stabileste la cursul valutar din data aderarii. Aceste aspecte sunt reglementate la articolul 152 din Codul fiscal si punctul 61 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal .

In sensul TVA, d.p.d.v. fiscal, cifra de afaceri anuala este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a urmatoarelor tipuri de livrari de bunuri si  prestari de servicii:
-    taxabile;
-    scutite cu drept de deducere, cum ar fi,  de exemplu operatiuni de export si livrari intracomunitare de bunuri;
-    neimpozabile, cum ar fi, de exemplu prestarile de servicii pentru care locul prestarii se considera a fi in afara teritoriului Romaniei in baza prevederilor articolului 133 alineatul 2 din Codul fiscal ;
-    scutite fara drept de deducere reglementate prin art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f).
    
Asa cum se reglementeaza la punctul 61, alin.2 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor cuprinse la articolul 152 alin.1 din Codul fiscal , la determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin.2 din Codul fiscal .     
 


Plafonul de scutire nu include urmatoarele elemente:
-    livrarile de active fixe corporale sau necorporale;
-    livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.  

O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
 
Persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire de 35.000 euro se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Daca in cursul  unui an calendaristic, plafonul de 35.000 euro este depasit, persoana impozabila  trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA  in primele 10 zile ale lunii urmatoare depasirii plafonului, prin depunerea declaratiei 010, bifindu-se casuta „ de mentiuni”, urmand a deveni platitor de TVA cu data de intai a lunii urmatoare depunerii declaratiei la organul fiscal.
    
In cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala :
a) inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , acestea pot solicita:
•    inregistrarea din oficiu a acestor persoane in scopuri de taxa, iar prin ordin al presedintelui ANAF se va stabili data de la care persoanele respective vor fi inregistrate in scopuri de taxa;
•     plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal , pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale.
    b) dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal , pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.

De asemenea, cand o persoana impozabila neplatitoare de TVA intentioneaza:
-    sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri inainte de a se fi inregistrat ca platitor de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , iar valoarea achizitiei depaseste 10.000 euro, contribuabilul trebuie sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare conform art. 153^1 din Codul fiscal , sa plateasca TVA si sa depuna formularul 301 "Decontul special de TVA".
-    Sa presteze sau sa achizitioneze servicii intracomunitare conform art. 133 alin. 2 din Codul fiscal , contribuabilii sunt obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal , sa plateasca TVA si sa depuna formularul 301 "Decontul special de TVA".
Inainte de a efectua livrari/achizitii intracomunitare de bunuri, respectiv prestari/achizitii de servicii intracomunitar, contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^ 1 din Codul Fiscal au obligatia sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

De retinut:
In cazul in care societatea dvs. s-a infiintat in anul 2011, plafonul cifrei de afaceri pentru anul 2012 este de 35.000 euro; intrucat estimati ca  veti realiza o cifra de afaceri de 20.000 euro la data de 30.06.2012, consider ca  nu se va depasi plafonul de scutire. Societatea dvs se va inregistra in scopuri de TVA incepand cu luna imediat urmatoare celei in care se va depasi cifra de afaceri de 35.000 euro.

In situatia in care societatea dvs. s-a infiintat  la 01 martie 2012, plafonul cifrei de afaceri pentru anul 2012 este 29.166,66 euro. Daca  la data de 30.06.2012, veti realiza o cifra de afaceri de 20.000 euro, consider ca nu se va depasi plafonul de scutire pentru anul 2012 la sfaritul lunii iunie. Societatea dvs se va inregistra in scopuri de TVA incepand cu luna imediat urmatoare in care s-a depasit cifra de afaceri de 29166,66 euro.

Modul de calcul al plafonul de scutire este urmatorul:
•    Euro :29.166,66 euro (35.000euro:12 luni x 10 luni= 29.166,66euro)
•    Lei:    99.166,66 lei   (119.000lei:  12 luni x10 luni= 99.166,66lei).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016