Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Exista posibilitatea recuperarii TVA urmand ca ulterior sa se treaca la anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Iul. 2011
Tags: codul fiscal, omfp 13/2011, oug 117/2010, tva, legea 571/2003

Anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA depinde de mai multi factori, insa unele dintre aceste situatii pot fi utilizate in mod incorect de catre unele societati. In cazul in care o ...


Anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA depinde de mai multi factori, insa unele dintre aceste situatii pot fi utilizate in mod incorect de catre unele societati. In cazul in care o societate are TVA de rambursat (TVA aferent si unor mijloace fixe), este legala anularea ulterioara prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA?

Posibilitatea de anulare prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA in baza prevederilor art. 153 a fost reglementata prin OUG 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale publicata in MOF 891/2010. Prin acest act normativ s-a modificat alin. (7) al art. 152, fiind reglementata astfel  posibilitatea  formularii  optiunii de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA in situatia in care  o persoana impozabila nu depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro in cursul unui an calendaristic.

In ceea ce priveste retragerea din evidenta platitorilor de TVA, aceasta se poate efectua de abia in luna ianuarie 2012 prin depunerea formularului cod 096 reglementat prin OMFP 13/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (096) "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal". Concomitent, se depune si formularul cod 010 (vector fiscal) denumit "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010)" cod MFP 14.13.01.10.11/1.

Trebuie amintit si faptul ca, prin retragerea  din evidentele platitorilor de TVA, se pierde dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor existente in patrimoniu la data depunerii cererii de anulare. Astfel, in ultimul decont care se depune la organul fiscal competent, respectiv decontul de TVA intocmit pentru luna ianuarie 2012, va fi raportata valoarea ajustarilor de TVA efectuate in luna ianuarie pentru toate activele imobilizate si activele circulante pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA.  De retinut ca aceasta ajustare este obligatorie si nu are un caracter optional.

In functie de natura bunurilor si serviciilor pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA, ajustarea sumei TVA deduse trebuie efectuata cu respectarea urmatoarelor prevederi din Codul fiscal:

- pentru stocurile de marfuri, bunuri si servicii neconsumate:  art. 148 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" lit. c) "persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.";si punctul 53 din normele de aplicare. De exemplu, in cadrul serviciilor neconsumate se pot incadra serviciile de inchiriere achitate in avans locatorului pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA prin formula contabila:

4092                                      = 4426

"Furnizori - debitori                 "TVA deductibila"

pentru prestari de servicii"  

- pentru bunuri de capital si investitii in curs de executie: art. 149 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" si punctul 54 din normele de aplicare. Pentru cladirile vechi, in vederea efectuarii ajustarii  trebuie analizat modul de incadrare a bunurilor imobile in  prevederile art. 161 asa cum se detaliaza de la alin. 1 la 14.

Pentru bunurile de capital,  ajustarea se efectueaza pentru perioada de ajustare

ramasa la momentul solicitarii scoaterii din evidenta platitorilor de TVA. Ajustarea bunurilor de capital se efectueaza prin formula contabila:

  635                                                    = 4426

"Cheltuieli cu alte impozite,                  "TVA deductibila"
taxe si varsaminte asimilate"

   sau

  6588
"Alte cheltuieli de exploatare"
 
Ajustarea  trebuie efectuata  pe baza listelor de inventariere a bunurilor aflate in stoc si a bunurilor de capital existente in patrimoniul firmei la data de 31 ianuarie 2012, inclusiv pe baza  unor situatii operative de calcul a sumei TVA care trebuie ajustata.

- cota de TVA in vigoare la data achizitiei, delimitata diferentiat, pe cote: cota de 19% si cota de 24%;
- valoarea TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere.

Din punct de vedere fiscal, ajustarea se evidentiaza  in jurnalul pentru cumparari si se preia in mod corespunzator cu semnul minus in decontul de TVA , la urmatoarele randuri din formularul cod 300, reglementat prin OMEF 183/2011:

- pentru stocuri: la randul 28  denumit "Regularizari taxa dedusa";  

- pentru bunuri de capital: la randul 29 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".      
 
In cazul dat, raportarea ajustarilor prin decontul de TVA  cod 300 aferent lunii ianuarie 2012 va conduce, implicit, fie la diminuarea sumei TVA de rambursat inregistrata in perioada fiscala anterioara de raportare, fie la o suma TVA de plata.   
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Exista posibilitatea recuperarii TVA urmand ca ulterior sa se treaca la anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016