Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care au platit in 2022 impozit micro si vor sa treaca la impozit pe profit in 2023. Cum se face calculul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Feb. 2023
Tags: impozit micro, impozit pe profit, trecere la impozit pe profit

Cum calculez impozitul pe profit in situatia in care in trim. I 2022 am fost platitor de impozit pe miicro? Cum separam costurile aferente lucrarilor in curs ct 332, adica soldul initial pentru 332 este cel de la 01.04.2022? Multumim.

Raspuns: 

 

Din informatiile prezentate retinem ca societatea isi desfasoara activitatea potrivit codului CAEN 8130 Activitati de intretinere peisagistica operatiuni care prevad, in special plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini pentru facilitati de locuit publice si private.
In trim. I 2022 societatea a avut statut fiscal de microintreprindere si a aplicat impozitarea veniturilor realizate, situatie in care veniturile din ct. 712 Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie au fost exceptate din baza de impozitare, potrivit dispozitiilor art. 53 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Potrivit modului de stabilire a impozitului pe veniturile microintreprinderilor nici cheltuielile inregistrate in ct. 332 Servicii in curs de executie nu au influentat baza impozabila.
Daca in cursul trim. I 2022 s-ar fi receptionat lucrarile respective, s-ar fi impozitat suma din ct. 704 Venituri din servicii prestate .
Asa cum se reglementeaza activitatea de productie prin OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, inregistrarea serviciului prestat in curs, la final de luna 31.03.2022), se inregistreaza prin nota: 332 Servicii in curs de executie = 712 Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie cu valoarea totala a cheltuielilor angajate.
La inceputul lunii urmatoare (01.04.2022) se reia productia in curs de executie prin formula 712 Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie = 332 Servicii in curs de executie cu valoarea existenta in sold la finele lunii anterioare.
Valorile inregistrate lunar in ct. 332 reprezinta suma tuturor cheltuielilor angajate de societate, pana la momentul receptionarii obiectivelor realizate.
La momentul receptiei finale ct. 332 se soldeaza.
Incepand cu trim. II societatea devine platitoare de impozit pe profit, situatie in care, potrivit prevederilor art. 52 alin. (6) baza impozabila se stabileste luandu-se in calcul veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Avand in vedere faptul ca prevederile OMFP nr. 1802/2014 nu pot fi aplicate fara a se tine cont si de reglementarile OMFP nr. 1826/2003 pentru aprobarea precizarilor referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune, mentionam ca in cadrul activitatii desfasurate va trebui sa aveti in vedere si principiile contabilitatii de gestiune, referitoare la calculatia costurilor.


S-a facut mentiunea aceasta deoarece, potrivit prevederilor pct. 446 alin. (4) din OMFP  nr. 1802/2014, Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".
Prin utilizarea ct. 712 se compenseaza efectul inregistrarii cheltuielilor in momentul producerii lor, fata de veniturile care devin eligibile in momentul valorificarii (receptionarii) serviciilor. Asa cum s-a mentionat, veniturile inregistrate din vanzare se inscriu in contul 704 Venituri din servicii prestate, sume care se iau in calcul la determinarea rezultatului fiscal pentru trim. II.
Prin politicile contabile adoptate de societate trebuie sa se stabileasca ce mod de contabilizare a operatiunilor este cea mai adecvata raportata la specificul si conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea.





Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care au platit in 2022 impozit micro si vor sa treaca la impozit pe profit in 2023. Cum se face calculul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016