Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Trecerea de la impozit pe venitul microintreprinderilor la impozit pe profit. Noutati pe care trebuie sa le stie toate firmele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Dec. 2021 Exclusiv
Trecerea de la impozit pe venitul microintreprinderilor  la impozit pe profit. Noutati pe care trebuie sa le stie toate firmele
Tags: consilierul verde al contabilului, impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit pe profit

In sensul titlului III din Codul fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, un numar de trei conditii, prevazute la art. 47 din Codul fiscal.

  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb  pentru  determinarea  echivalentului  in  euro  este  cel  valabil  la  inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; 
  • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii. 
 
Important!   
 
Aceste  prevederi  se  aplica  si  persoanelor  juridice  romane  care  intra  sub  incidenta Legii  nr.  170/2016  privind  impozitul  specific  unor  activitati.  Prevederile  prezentului titlu prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016. 

 Nu pot avea calitatea de microintreprindere urmatoarele persoane juridice romane: 

a) Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii; 
b) Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii; 
c) Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii; 
d) Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii; 
e) entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica. 

 O microintreprindere poate trece de la regimul de impozitare pe venit la regimul de impozitare pe profit in urmatoarele situatii: 
  • de la inceputul anului urmator daca: 
-se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la  instantele judecatoresti, potrivit legii: 
 
In  cazul  in  care,  in  cursul  anului  fiscal,  o  microintreprindere  se  afla  in  dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit  legii,  operatiune  care  nu  se  incheie  pana  la  finalul  anului,  procedurile  continuand in anul urmator, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent se considera ca nu  mai  sunt  indeplinite  conditiile  de  incadrare  in  categoria  microintreprinderilor  si  se impune intocmirea formalitatilor de trecere la impozit pe profit, respectiv completarea si  depunerea  formularului  cod  010  pana  la  data  de  31  martie  inclusiv  a  anului  fiscal urmator sau online, prin formularul 700, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) din Codul fiscal. 

-capitalul  social  al  acesteia  este  detinut  de  persoane,  altele  decat  statul  si  unitatile administrativ-teritoriale: in cazul in care, la data de 31 decembrie a anului fiscal, se contata ca in cursul anului respectiv partile sociale ale microintreprinderii sunt cesionate catre stat sau catre unitati administrativ-teritoriale, se considera ca nu mai indepline?te conditiile de incadrare in  categoria  microintreprinderilor  si  se  impune  intocmirea  formalitatilor  de  trecere  la impozit pe profit.  

Microintreprinderea va comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, prin completarea declaratiei de mentiuni, formularul 010 sau online, prin formularul 700, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) din Codul fiscal.  
 
  • in cursul anului:  
-daca realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro: 
 
Daca  in  cursul  unui  an  fiscal  o  microintreprindere  realizeaza  venituri  mai  mari  de 1.000.000  euro,  aceasta  datoreaza  impozit  pe  profit,  incepand  cu  trimestrul  in  care  s-a depasit aceasta limita.  

-prin optiune:  

Microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.  

Nota: Conditiile de incadrare la impozit specific se verifica numai la sfar?itul anului, conform art. 3 din Legea nr. 170/2016. Nu exista posibilitatea aplicarii impozitului specific decat incepand cu anul urmator.  
 
Astfel, societatile care trec de la impozit pe veniturile microintreprinderilor la impozit  pe  profit  si  care  desfasoara  activitati  pentru  care  sunt  aplicabile  prevederile  Legii nr. 170/2016 vor calcula si vor plati impozit specific abia incepand cu anul urmator celui in care au devenit platitoare de impozit pe profit (nu din anul in care au devenit platitoare de impozit pe profit). 
 
 
In continuare, vom prezenta cateva exemple pentru: 

1. trecerea de la impozitul pe veniturilor microintreprinderilor la impozit pe profit in  cazul in care o microintreprindere se dizolva cu lichidare; 
2. trecerea  de  la  impozit  pe  venitul  microintreprinderilor  la  impozit  pe  profit  in  cursul anului prin depasirea plafonului de 1.000.000 euro; 
3. recunoasterea  pierderilor  fiscale  in  cazul  trecerii  de  la  impozitul  pe  veniturile microintreprinderilor la impozit pe profit; 
4. trecerea  de  la  impozit  pe  venitul  microintreprinderilor  la  impozit  pe  profit  in  cursul anului prin optiune. 

Pentru a vedea exemplele, consultati Consilierului Verde al Contabilului.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Trecerea de la impozit pe venitul microintreprinderilor la impozit pe profit. Noutati pe care trebuie sa le stie toate firmele":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016