Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din culisele conventiilor civile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2009

Problema fiscala In momentul incheierii unei conventii civile trebuie sa cunoastem modalitatea de impunere a veniturilor obtinute in baza acestor contracte, precum si obligatiile de declarare. Numai ...

Problema fiscala In momentul incheierii unei conventii civile trebuie sa cunoastem modalitatea de impunere a veniturilor obtinute in baza acestor contracte, precum si obligatiile de declarare. Numai asa putem lua decizia corecta in ceea ce priveste incadrarea acestor venituri: ca venituri din activitati independente sau ca venituri din alte surse.

In functie de modul de impunere si declararea conventiilor civile se face diferit.

Din punct de vedere fiscal, veniturile din conventiile civile sunt tratate sub doua aspecte:

1. fie ca venituri din activitati independente;
2. fie ca venituri din alte surse.

Veniturile vor fi tratate ca venituri din activitati independente sau venituri din alte surse in functie de modul de impunere pentru care opteaza in scris persoana care realizeaza venitul in momentul incheierii fiecarei conventii.

Din acest punct de vedere, regulile de impunere sunt diferite.

1. Veniturile din conventii civile – ca venituri din activitati independente

a) Obligatiile platitorului
Obligatia de retinere si virare

Platitorul venitului are obligatia de a retine o cota de 10% aplicata asupra venitului brut reprezentand un impozit anticipat.

Impozitul anticipat se calculeaza si se retine in momentul efectuarii platii sumelor catre beneficiarul venitului.

Impozitul retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se fac plata venitului si retinerea impozitului.

Obligatii declarative Impozitul retinut de 10% se declara cu ajutorul formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“ la pozitia 12 „Impozit pe venit – contracte/conventii civile“.

Termenul de depunere a declaratiei este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, astfel:

 lunar, pentru obligatiile de plata datorate de persoanele juridice platitoare de impozit pe profit;
 trimestrial, pentru obligatiile de plata datorate de contribuabilii persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;
 semestrial, pentru obligatiile de plata datorate de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Platitorii de venituri au, de asemenea, obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat. In acest sens, acestia completeaza si depun formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“.

Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

Ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop.

Platitorii de venituri au obligatia depunerii acestei declaratii in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul
Economiei si Finantelor. Suportul magnetic sau optic va fi insotit de borderoul centralizator listat pe hartie, semnat si stampilat.

Borderoul se completeaza in doua exemplare:

 originalul se depune la organul fiscal, impreuna cu formatul electronic al declaratiei;
 copia se pastreaza de catre platitorul de venit.

Pentru fiecare categorie de venit se depune cate o declaratie informativa.

Platitorii de venituri bifeaza casuta „Venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil“ din formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“.

b) Obligatiile beneficiarului
Obligatia de inregistrare

Beneficiarul contractului va inregistra contractul la organul fiscal competent. In vederea inregistrarii va depune la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala.

Declaratia de inregistrare fiscala se depune in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii sau data obtinerii primului venit.

Obligatia de declarare
Beneficiarul venitului are obligatia de a depune la organul fiscal competent formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate“. Declaratia se depune anual, pana la data de 15 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Aceasta se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit, inscriind cumajus cule, citet si corect, datele prevazute de formular.

Ori de cate ori se constata erori in declaratia anterioara exista posibilitatea de a depune o noua declaratie prin completarea unei declaratii rectificative pana la termenul prevazut de lege, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta special prevazuta in formular in acest scop.

Declaratia se completeaza in doua exemplare:

 originalul se depune la organul fiscal;
 copia se pastreaza de catre contribuabil.

Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.

Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului.

c) Calculul si plata impozitului
Impozitul pe venitul net anual datorat este calculat de organul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil din anul fiscal respectiv.

Important
Beneficiarul contractului are posibilitatea sa dispuna asupra destinatiei unei sume, reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii. Organul fiscal competent are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat.

Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea. Organul fiscal competent emite deciziile de impunere anuala pe baza datelor din declaratiile privind veniturile realizate si a celorlalte informatii aflate la dispozitia sa.

Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.

Acte normative aplicabile:
Punctul 65, pct. 66, pct. 661 la Titlul III Impozitul pe venit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal Art. 52 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. a) si alin. (3), art. 78 alin. (1) lit. e), art. 79, art. 83 alin. (1), (3) lit. g), art. 84 alin. (1), (2), (5) si (6), art. 93 alin. (2) si (3) lit. a) din Codul fiscal

Pct. I.1.1 lit. a), pct. I.1.2 lit. g), pct. I.1.3. din Instructiunile de completare a formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“, cod 14.13.01.99/bs cuprinse in Anexa nr. 8 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa Instructiunile de completare a formularului 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“, cod 14.13.01. 13/I aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.371 din 12/12/2007 pentru aprobareamodelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 72 alin. (5) si (6) din Codul de procedura fiscala Pct. 1.2 din Instructiunile de completare a formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate“, cod 14.13.01.13, cuprinse in Anexa 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.815 din 29/12/2008 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Art. 3 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.815 din 29/12/2008 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Autor Andrei Savescu
Articol preluat din Newsletter Taxe si Impozite Actual nr. 3/ aprilie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din culisele conventiilor civile ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016