Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societatea comerciala detine o baza de agrement cu activitate sezoniera, 1 mai - 30 septembrie a fiecarui an. Baza de agrement este compusa din: - restaurant nefunctional la momentul actual si nici in viitor (este in conservare din motive economice) - casute de "cazare" de tip camping (pentru care exista autorizare de la Ministerul Turismului, conform documente atasate) - functionale.
Nu se realizeaza cazari de tip hotel/pensiune - alte facilitati de agrement (teren sport, locuri amenajate pentru gratar, foisoare) - functionale; - conform documentelor atasate societatea are in codurile CAEN in secundar urmatoarele: 5220 "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata" si 9329 "Alte activitati recreative si distractive n,c.a" - societatea nu mai desfasoara alte activitati in afara celor mentionate mai sus.
Va rugam sa va exprimati opinia:
1.Societatea poate fi inclusa prin activitatea desfasurata in "domeniul horeca"?
2. Daca sa zicem ca prin activitatea sa ar face parte din "domeniul horeca" si in perioada de extrasezon nu ar avea cel putin 1 salariat cu norma intreaga, ar intra in categoria societatilor platitoare de impozit/profit? Ne referim tot la exceptiile pentru Domeniul Horeca prevazute in OUG 16/2022.
Multumim!
Activitatile corespunzatoare codului CAEN 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata" sunt activitati specifice domeniului Horeca, acest cod fiind prevazut printre cele care au intrat sub incidenta impozitului specific conform art. 1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Deoarece din cele prezentate reiese ca societatea desfasoara activitate corespunzatoare codului CAEN 5520, activitatea ei este inclusa in domeniul Horeca.
In cazul modificarilor legislative aduse prin OUG 16/2022, conform art. VI din ordonanta, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 se abroga Legea 170/2016, iar societatile care au fost platitoare de impozit specific pana la data de 31 decembrie 2022 pot opta pentru plata impozitului pe veniturilor microintreprinderilor sau pentru plata impozitului pe profit.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
La art. I pct. 6 din OUG 16/2022, care modifica art. 47 alin. (2) din Codul fiscale se prevede in mod expres ca societatile din domeniul Horeca (inclusiv cele cu codul CAEN 5520) pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara sa aplice regulile de la art. 52 referitoare la iesirea din acest sistem in cursul anului, adica fara sa devina platitoare de impozit pe profit ca urmare a realizarii de venituri mai mari de 500.000 euro, a depasirii ponderii de 20% pentru veniturile din consultanta si/sau management, a neindeplinirii conditiei referitoare la cel putin un salariat ori a celei referitoare la numarul de microintreprinderi detinute de actionarii/asociatii cu cel putin 25% din titlurile de participare.
Daca societatea va opta pentru sistemul de impozit pe veniturile microintreprinderilor, iar in extrasezon nu mai are cel putin un salariat cu norma intreaga, atunci ea nu va fi obligata sa treaca la impozitul pe profit in timpul anului, incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie referitoare la salariat.
Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reducere plafon la 25.000 euro pentru norma de venit, conform OG 16/2022. AplicabilitateArticole similare
Comunicat Finante: Reamintirea unor aspecte legate de aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor/profitCe modificari ale Codurilor fiscal si de procedura fiscala intra in vigoare de la 1 octombrie?IMPOZIT PE VENITURILE MICROINTREPRINDERILOR in 2013. Obligatii declarative si de plata!Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2022. Descarca ultima versiuneUltimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"