Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema fiscala: Conform ultimelor modificari fiscale, plafonul de 100.000 euro se reduce la 25.000 euro, incepand cu 01.01.2023. Cu ce plafon se compara veniturile obtinute la 31.12.2022?
Solutie:
Potrivit pct. 30 din O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, la art. 69, alin. (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(9) Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Potrivit art. IX din acelasi act normativ, prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii: (...) e) prevederile pct. 30, (...) se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023.
Asadar, plafonul de 25.000 euro se aplica incepand cu veniturile din 2023. in anul 2022 plafonul valabil este cel de 100.000 euro.
Prin urmare, daca se depaseste plafonul de 25.000 de euro in anul 2022, dar nu se depaseste plafonul de 100.000, nu se trece la sistemul real din anul 2023.
Raspuns oferit de Nicolae Liviu, consultant fiscal.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Societate cu cod CAEN in Horeca. Cum se aplica impozitul pe veniturile micro in 2023?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"