Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: regimul fiscal contabil al microintreprinderilor, microintreprindere 2021

Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare din Romania. Si nu fara motiv: calculele arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1%-3% impozit pe venit) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala obisnuita (16% impozit pe profit). Si asta strict datorita faptului ca afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere.

Desigur, pentru a fi incadrat ca microintreprindere trebuie sa indepliniti anumite conditii. Si, in plus, trebuie sa stiti ca va veti confrunta cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (conform Codului de procedura fiscala, amenzile ajung la 27.000 de lei!).
 
Dar nu va faceti probleme!
 
V-am pregatit un ghid de exceptie, Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti in 2021, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica.

Nou in 2021!

 
1. Ce cifra de afaceri trebuie sa aveti pentru a fi inregistrat ca microintreprindere?
 
Pentru mentinerea sistemului de impozitare micro si in anul 2021, cifra de afaceri trebuie sa fie sub 1.000.000 de euro, calculata la cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent, respectiv la 31.12.2020. Acest curs a fost de 4.8694 lei/euro, prin urmare plafonul este de 4.869.400 lei.
 
2. Utilizarea autoturismului in scopuri personale de catre salariatii unei microintreprinderi
 
Anul 2021 aduce o clarificare mult asteptata privind avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor aflate in proprietatea sau folosinta microintreprinderilor. Aceste avantaje NU vor fi supuse impozitului pe venit si nici contributiilor sociale, asa cum se putea interpreta analizand legislatia existenta pana acum.
 
3. Ce cota de impozit aplica firmele ce se lichideaza in doi ani diferiti?
 
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venit de 1%-3% ce au demarat lichidarea voluntara la O.N.R.C. in noiembrie 2020, de exemplu, vor plati 16% impozit pe profit pentru toata perioada incepand cu 1 ianuarie 2021 si pana la inregistrarea radierii la O.N.R.C.
Deoarece incepand cu 1 ianuarie 2021 societatea va deveni platitoare de impozit pe profit, acest lucru inseamna ca se va calcula impozit pe profit de 16% atat pentru rezerva legala cat si pentru profitul rezultat din inchiderea conturilor conform notelor contabile de lichidare inregistrate in evidenta contabila  a societatii.
 
Aflati mai multe asemenea informatii din ghidul complet pe care vi-l punem la dispozitie.

Lucrarea “Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021” va ofera solutiile pentru 10 spete controversate!
 
Este vorba de fapt despre 10 situatii frecvent intalnite in practica, unde apar, aproape fara exceptie, dificultati. Lucrarea pe care v-o oferim le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii.
 
Cele 10 situatii sunt:

Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelor

Cum se impoziteaza vanzarea de actiuni detinute la alta persoana juridica?

Este posibila acordarea unei burse private de catre o microintreprindere?

Sponsorizare. Mecenat. Bursa privata

Utilizarea autoturismului in scopuri personale de catre salariatii unei microintreprinderi

Impozitarea rezervei legale a unei microintreprinderi care se lichideaza

Sume incasate in numele tertilor. Baza de impozitare a microintreprinderii

Schimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabile

Subventiile primite de o microintreprindere si plafonul de 1.000.000 euro

Veniturile din anularea provizioanelor. Baza veniturilor microintreprinderii.De ce creeaza microintreprinderile atatea probleme?
 
De vina este, desigur, legislatia specifica, aflata intr-un amplu proces de schimbare din 2015 incoace.
 
Astfel, plafonul de venituri anuale pana la care o firma este inclusa in categoria microintreprinderilor a fost majorat in fiecare an, acesta crescand de la 65.000 euro in 2015 la 1.000.000 de euro in 2018. Iar in ceea ce priveste cotele de impunere aplicate asupra veniturilor microintreprinderilor, acestea au fost reduse si diferentiate in functie de numarul de angajati incepand cu anul 2016.
 
De la cota unica de 3% (impozit pe venit) in anul 2015, s-a ajuns in 2016 la aplicarea cotei de 3% pentru firmele fara salariati, 2% pentru firmele cu 1 salariat si 1% pentru firmele cu cel putin 2 salariati. Pentru ca in 2017, numarul cotelor de impozitare sa fie redus la doua: 1% pentru firmele cu salariati si 3% pentru firmele fara salariati. Cotele de 1% si 3% au fost valabile si in 2018, 2019, 2020.
 
In prezent,o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

-A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000de euro.
-Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale.
-Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
 
Toate aceste subiecte sunt prezentate de o maniera completa si profesionista, cu temeiuri legale, in lucrarea Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021. Comandati-o chiar acum!

Consecintele nerespectarii legislatiei privind microintreprinderile sunt dure!
 
Nerespectarea sistemului de impozitare corespunzator atrage consecinte grave, deoarece un procent de 1% sau 3% aplicat la venituri poate fi diferit de situatia in care, de fapt, societatea trebuia sa aplice in continuare 16% la profit. Consecintele:
 
-nedepunerea in termen a declaratiilor conform vectorului fiscal real al societatii
-eventuale sanctiuni pentru nerespectarea termenelor de depunere la ANAF
-acumularea nejustificata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere pe fisa de platitor etc.

De exemplu, in situatia in care o societate trebuiesa schimbe regimul de impozitare de la impozit profit la impozit microintreprindere in 2020, deoarece a realizat o cifra de afaceri in 2020 inferioara plafonului de 1.000.000 euro, ea trebuie sa depuna la ANAFun set de declaratii rectificative.
 
Nedepunerea declaratiilor in termen constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari ori cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016