Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Sep. 2022
Microintreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioare
Tags: trecere la impozit pe profit , microintreprindere

Societatea detine in proprietate un teren intravilan cumparat in anul 2008 de la persoana fizica. Societatea este microintreprindere cu TVA la incasare trimestrial. Pana la data de 31.12.2017 societatea a fost platitoare de impozit pe profit si are, conform D101, de la 31.12.2017 Cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar reportate pentru perioada urmatoare in suma de 5349356 lei.

Acestea sunt reportate si recuperate pe masura in care societatea a obtinut profit ,dar ele provin din urma cu mai multi ani. In anul 2023 in luna ianuarie sau februarie societatea va incheia un contract de vanzare pentru acest teren, valoarea la care va fi vandut depasind pragul de 500000 euro astfel ca va trebui sa fie incadrata ca platitoare de impozit pe profit. 

 

Intrebarile mele sunt:


1. Trecerea la impozit pe profit si calculul impozitului se va face incepand cu data de 01.01.2023 (indiferent in ce luna a primului trimestru se va finaliza vanzarea)?

2. La calculul impozitului pe profit se va putea recupera integral suma reportata din Cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar reportate pentru perioada urmatoare ?

3. La vanzare se aplica TVA (obligatoriu)? multumesc

 

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit noilor reglementari in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in situatia in care o entitate cu statut fiscal de microintreprindere nu mai indeplineste conditiile pentru aplicarea acestui regim (spre exemplu, depaseste noul plafon de 500.000 euro) atunci iesirea din sistemul de impozitare se efectueaza in cursul anului fiscal, iar optiunea este definitiva.


In situatia in care in primul trimestru plafonul de 500.000 euro, in echivalent lei, este depasit (obtine venituri din valorificarea terenului mai mari decat aceasta valoare) atunci din trim. I 2023 societatea devine platitoare de impozit pe profit, indiferent de luna in care s-a inregistrat venitul respectiv.
Microintreprinderile care in anul 2023 devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 alin. (1), comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, in termen de 15 zile prin depunerea declaratiei de mentiuni, insotita de documente care atesta modificarile intervenite.

Veniturile obtinute din valorificarea terenului se inregistreaza in ct. 7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital si nu sunt exceptate din baza de impozitare a microintreprinderilor (art. 53 din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare). Ca urmare va determina rezultatul fiscal pentru trim. I 2023 luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate de la 1 ianuarie 2023.

Incepand cu trim. I va aplica toate prevederile titlului II din Codul fiscal, inclusiv recuperarea dobanzilor si a diferentelor de curs valutar aferente, asa cum se prevede la Art. III indice 1 din Codul fiscal Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne .

Regulile referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor angajate, dispun ca aceste cheltuieli cu dobanzile sunt recunoscute in totalitate daca operatiunea se deruleaza intre doua sau mai multe entitati in conditii reale de piata, adica nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, asa cum este definit acesta la art. 40 indice 1 din lege.

Prin grup se intelege o societate mama si toate societile controlate de ea prezentate ca acelea ale unei intreprinderi unice, fara a tine seama de limitele legale ale persoanelor juridice distincte.

In cazul in care entitatea care inregistreaza cheltuieli cu dobanzile nu are nici o intreprindere asociata si nici un sediu permanent cheltuielile inscrise in evidenta contabila se pot deduce integral, indiferent ca sunt in valuta sau in moneda nationala.

Potrivit prevederilor art. 40 indice 1, lit. b) din Codul fiscal, o persoana fizica sau o entitate care detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul contribuabilului reprezinta o intreprindere asociata.

In aceasta varianta in care, o parte din imprumuturi sunt obtinute de la persoane afiliate, caz in care sunt aplicabile prevederile art. 40 indice 2 din lege, dobanzile cumulate de la toate imprumuturile primite care depasesc echivalentul in lei a 1.000.000 euro in perioada pentru care se calculeaza impozitul pe profit se deduc limitat. Cursul la care se stabileste valoarea este cel comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, dupa caz.

Ceea ce depaseste acest plafon se poate deduce, limitat, in perioada fiscala in care este suportata cheltuiala, pana la nivelul a 30% din baza de calcul stabilita conform algoritmului prevazut la alin. (2).

Potrivit prevederilor art. 40 indice 2 alin. (9) din Codul fiscal, in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2018, regulile respective sunt aplicabile si dobanzilor si pierderilor nete din diferente de curs valutar, reportate potrivit prevederilor art. 27, care au fost in vigoare pana la data de 31 decembrie 2017 inclusiv.

Asa cum se prevede la alin. (5), daca societatea nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent, poate deduce integral costurile excedentare ale indatorarii, in perioada in care acestea sunt suportate.

Referitor la modul de aplicare a taxei pe valoarea adaugata, mentionam ca este important sa cunoasteti destinatia terenului, daca este construibil sau daca i se da o alta destinatie, fapt ce rezulta din certificatul de urbanism obtinut (pct. 55 alin. (6) din normele metodologice emise in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal).

Daca terenul se vinde catre o persoana fizica sau o persoana juridica neplatitoare de TVA, factura se emite cu TVA in cota de 19%.

In situatia in care vanzarea se efectueaza catre o persoana juridica platitoare de TVA se pot aplica masurile de simplificare (taxare inversa) conform prevederilor art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal.

In situatia in care, din certificatul de urbanism rezulta ca acel teren este construibil, vanzatorul aplica, obligatoriu, regimul de taxare, colectand TVA 19%.

Dupa trecerea la statutul fiscal de platitor de impozit pe profit, incepand cu anul 2024 si urmatorii, societatea nu mai poate opta pentru incadrarea fiscala de microintreprindere.


Raspuns oferit in luna septembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioare":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016