Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in Bulgaria

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: dubla impunere, redeventa, impozit pe venit

Potrivit prevederilor art. 12 din Conventia dintre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.

Totusi, cum se aplica aceste prevederi in cazul urmator?

“In 2017 s-a incheiat un contract intre compania B din Bulgaria si SRL-ul R din Romania (microintreprindere) prin care B primea dreptul de a distribui pe diverse canale si magazine de aplicatii software creat de R. In baza contractului de licentiere firma din Romania urma sa primeasca cota parte din vanzari (vezi document atasat). Anul acesta firmei din Romania i s-au solicitat documente care sa ateste rezidenta fiscala (certificatul de rezidenta fiscala) si i s-a comunicat ca, in baza legislatiei din Bulgaria (http://taxsummaries.pwc.com/ID/Bulgaria-Corporate-Withholding-taxes#) pentru drepturi de autor, se opreste o taxa de 10% la sursa. Daca exista un tratat de evitare a dublei impuneri cu tara beneficiarului taxa se reduce la 5%, care, la randul ei, poate fi solicitata pentru rambursare de la autoritatile romane.

Din contravaloarea facturii a fost incasat in cont doar 95% din suma, restul fiind pastrata ca taxa de firma din Bulgaria”.
Asadar, unul dintre specialistii nostri va explica, in cele ce urmeaza, daca este OK pastrarea a 5% ca taxa de catre firma din Bulgaria? Se poate recupera aceasta taxa de la autoritatile romane? Care este procedura?
Cum se rezolve situatia facturii emise pe intreaga suma, dar din care se incaseaza 95%?

Raspunsul specialistului

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, potrivit prevederilor art. 12 din Conventia dintre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.

Totusi, aceste redevente sunt de asemenea impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acelui stat, dar daca beneficiarul efectiv al redeventelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 5% din suma bruta a redeventelor.

Termenul "redevente" folosit in prezentul articol inseamna plati de orice fel primite pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra programelor de calculator, filmelor de cinematograf si filmelor sau inregistrarilor folosite pentru emisiunile de radio sau de televiziune, orice patent, marca de comert, desen sau model, plan, formula sau procedeu secret sau pentru utilizarea sau dreptul de a utiliza orice echipament industrial, comercial sau stiintific sau pentru informatii (know-how) referitoare la ex perienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific.

Potrivit prevederilor art. 22 privind eliminarea dublei impuneri, in Romania, dubla impunere va fi eliminata dupa cum urmeaza:
Cand un rezident al Romaniei realizeaza venituri care, in conformitate cu prevederile prezentei conventii, sunt impozitate in Bulgaria, Romania va acorda ca o deducere din impozitul pe venitul acelui rezident o suma egala cu impozitul pe venit platit in Bulgaria.
Totusi, aceasta deducere nu va putea depasi acea parte a impozitului pe venit, astfel cum este calculata inainte ca deducerea sa fie acordata, care este atribuibila veniturilor care sunt impozitate in Bulgaria.

La art. 7 pct. 19 din Codul fiscal este definita  metoda creditului fiscal ca fiind: "o diminuare a impozitului pe venit sau a impozitului pe profit cu suma impozitului platit in alt stat, conform conventiilor de evitare a dublei impuneri".

Veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain, se scad din totalul veniturilor care constituie baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, conform art. 53 alin. (1) lit. m) dinCodul fiscal.

Astfel, cota de impozit microintreprindere se aplica la veniturile realizate in Romania.

Ca si inregistrari:
A) factura emisa 4111=704  si incasare:
%=4111
5124 (95%)
635 (taxa de 5%)

In privinta faptului daca este corect sa va retina aceasta cota, raportandu-ma la legislatia nationala apreciez ca nu ar fi trebui sa va retina pentru drepturi de autor (redeventa),  avand in vedere prevederilor pct. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. 223 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca Nu reprezinta redevente, potrivit art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, sumele platite in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui element de proprietate inclus in definitie. Intermediarul distribuitor rezident nu plateste dreptul de a folosi marca sau numele sub care sunt vandute bunurile, el obtine doar dreptul exclusiv de a vinde bunurile pe care le cumpara de la producator.

De asemenea la alin (6) se mentioneaza ca Nu reprezinta redevente sumele platite de intermediarii distribuitori ai unui software in baza unui contract prin care se acorda frecvent dreptul de distributie a unor exemplare ale software-ului, fara a da dreptul de reproducere. Distributia poate fi facuta pe suporturi tangibile sau pe cale electronica, fara ca distribuitorul sa aiba dreptul de a reproduce software-ul.

In situatia in care se acorda si dreptul de reproducere este corect sa va retina acest impozit.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in Bulgaria":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016