Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Venituri obtinute de nerezidenti din Romania. Aplicarea conventiilor de evitarea a dublei impuneri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: dubla impunere, rezidenta fiscala, venituri din comision

O societate din Romania se confrunta cu urmatoarea situatie: pentru evitarea dublei impuneri cu Austria/ Elvetia, trebuie retinut 16% daca nu are un certificat de rezidenta fiscala a clientului care face factura de comision?

 
Specialistul nostru subliniaza ca, in general, conventiile de evitare a dublei impuneri au aceeasi structura si trateaza distinct cam aceleasi venituri obtinute de un rezident al unui stat contractant din celalalt stat contractant.
 
Astfel, in principiu, veniturile din comisioane nu sunt tratate separat, ci sunt atribuite profiturilor intreprinderilor, care sunt tratate invariabil, in absolut toate conventiile, la art. 7.
 
Asadar, comisioanele sunt venituri realizate de catre un rezident al unui stat contractant (in speta de fata, al Austriei sau Elvetiei) din celalalt stat contractant (din Romania), iar in ambele conventii sunt tratate la art. 7.
 
Potrivit paragrafului al art. 7 din fiecare dintre acele doua conventii, proftul (comisionul) realizat de catre o intreprindere apartinand (rezidenta) unui stat contractant (Austriei sau Elventiei) din celalalt stat contractant (din Romania) este impozabil doar in statul de rezidenta, daca si numai daca rezidentul respectiv nu-si exercita activitatea in statul de realizare a venitului (in Romania) printr-un sediu permanent, caz in care acest nerezident ar avea obligatia inregistrarii fiscale in Romania si platii impozitului pe profit aici.
 
Deci, comisionul ar fi impozabil in Austria sau in Elvetia.
 
Insa, trebuie sa analizam criteriile care trebuie indeplinite pentru a aplica prevederile conventiilor.
 
Ca regula generala, orice nerezident care obtine (incaseaza) venitru din Romania (insa fara a detine un sediu permanent aici) are obligatia de a plati in Romania un impozit pe veniturile nerezidentilor, conform art. 221 si urm. din codul fiscal.
 
Comisionul se afla intre veniturile realizate de catre nerezidenti impozabile in Romania, potrivit art. 223 alin. (1) lit. f) din codul fiscal.
 
Astfel, nerezidentul devine contribuabil, avand obligatia de a “lasa”, plati in Romania acest impozit.
 
Insa, platitorul de venit – societatea dvs – are obligatia de a calcula, retine la sursa , plati si declara la organul fiscal impozitul pe nerezidenti, potrivit art. 224 alin. (1) din codul fiscal.
 
Impozitul pe veniturile nerezidentilor se calculeaza prin aplicarea procentului de 16% asupra sumei brute datorate nerezidentului, se retine la sursa prin stopaj, iar acestuia i se plateste suma neta, ca diferenta intre venitul brut si impozitul retinut.
 
Impozitul in valuta se transforma in lei la cursul BNR valabil in data efectuarii platii sumei catre nerezident si se plateste pana la data de 25 a alunii urmatoere celei in care a fost retinut / calculat la bugetul de stat. Pana la aceeasi data se declara in formularul 100 (art. 224 alin. (5) din codul fiscal).
 
Totusi, venitul respectiv poate beneficia ca impozitare de prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri, caz in care se aplica cea mai favorabila cota sau cel mai favorabil regim de impozitare dintre codul fiscal (care reprezinta legislatia interna) si conventii.
 
Daca in conventii exista cote mai mici decat cele prevazute in codul fiscal (16% sau 5% pentru dividende) sau regimul de impozitare impune ca aceasta sa se realizeze doar in statul de rezidenta, atunci se aplica prevederile conventiilor, in functie de natura veniturilor, potrivit art. 230 din codul fiscal.
 
DAR, atentie, la alin. (2) al art. 230 din codul fiscal se precizeaza clar faptul ca “Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene. Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile prezentului titlu.”
 
Aceeasi obligatie este prevazuta si in normele de aplicare, la punctul 19 alin. (1):
 
“19.In scopul aplicarii art. 230 alin. (2) din Codul fiscal;
(1) Pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul sau de rezidenta, precum si de cele ale legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul beneficiar al veniturilor din Romania trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din statul respectiv sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat.”
 
La punctul 18 alin. (4) si (5) sunt prezentate criteriile de aplicare a conventiilor, in cazul neindeplinirii acestora aplicandu-se prevederile codului fiscal privind impozitarea veniturilor nerezidentilor:
 
“18. In aplicarea art. 230 alin. (1) din Codul fiscal:
 
(4) Dispozitiile titlurilor II si IV din Codul fiscal reprezinta legislatia interna si se aplica atunci cand Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri cu statul al carui rezident este beneficiarul venitului realizat din Romania si acesta prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1). In acest sens, se vor avea in vedere veniturile mentionate la art. 223 alin. (2) din Codul fiscal, precum si alte venituri pentru care Romania are potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri drept de impozitare.
(5) Prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.”
 
Rezulta, asadar:
 
  • la momentul platii venitului reprezentand comision catre nerezidentii din Austri si Elventia, daca NU detineti certificatul de rezidenta fiscala in original, atunci NU puteti aplica ar. 7 din conventii si nu puteti sa transferati impunerea in statele de rezidenta;
  • trebuie sa aplicati prevederile codului fiscal si sa impozitati in Romania comisioanele respective, calculand impozitul pe nerezidenti fie prin retinere la sursa, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, platind nerezidentilor suma neta, fie prin suportarea impozitului de catre dvs, ca platitor de venit, pe costuri, daca se achita nerezidentilor exact sumele din factura (contract), prin aplicarea procentului de 16% asupra unei sume brute, calculata astfel: suma platita : 84%;
pe scurt, nu certificat, nu conventie.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016