Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Criterii de stabilire a rezidentei persoanei fizice, conform conventiei de evitare a dublei impuneri (actualizare ANAF)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 16 Iul. 2019
Tags: rezidenta fiscala, dubla impunere, anaf, impozit pe venituri

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat, in iulie 2019, Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice rezidente/nerezidente, care parasesc/sosesc in Romania pentru care este necesara stabilirea sau modificarea rezidentei fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obtinute.

Asadar, in continuare va punem la dispozitie informatiile privind criterii de stabilire a rezidentei persoanei fizice, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri 

Potrivit Ghidului actualizat de ANAF, daca o persoana fizica este considerata rezidenta atat in Romania, cat si intr-un stat semnatar al conventiei de evitare a dublei impuneri, rezidenta persoanei fizice se stabileste astfel:
 
  • Persoana fizica poate fi rezidenta doar a statului in care are domiciliul sau unde are o locuinta permanenta la dispozitia sa – prin asta intelegandu-se o proprietate personala a persoanei fizice, daca aceasta este inchiriata de persoana respectiva sau daca ramane disponibila oricand pentru acea persoana si/sau familia sa.
 
  • In cazul in care  persoana detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in ambele state, se considera rezidenta numai a statului in care isi are centrul intereselor vitale, respectiv in statul cu care relatiile sale personale si economice sunt mai apropiate. 

Pentru persoanele fizice care detin o locuinta intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri incheiate cu Romania care detin la dispozitia lor si o locuinta in Romania in timp ce o pastreaza pe prima, faptul ca pastreaza prima locuinta in statul in care a locuit preponderent, unde a muncit si unde se afla familia sa si toate proprietatile sale se poate, impreuna cu alte elemente, demonstra ca persoana respectiva si-a pastrat centrul intereselor vitale in celalalt stat, si nu in Romania. 

Acelasi criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit in mod corespunzator si pentru persoanele fizice rezidente care parasesc Romania.

Persoana care locuieste in mod obisnuit in ambele state sau care nu locuieste in niciunul dintre ele va fi rezidenta a statului a carui nationalitate/cetatenie o are.
 
  • Pentru situatiile in care statul in care persoana are centrul intereselor vitale nu poate fi determinat ori daca respectiva persoana nu detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in niciunul dintre state, persoana este rezidenta a statului in care locuieste frecvent. Vor fi luate in calcul sederile pe care aceasta le are in toate locurile din acelasi stat;
 
  • Pentru persoanele cu nationalitate/cetatenie in ambele state sau care nu au nationalitatea/ cetatenia niciunuia dintre ele se apeleaza la competenta autoritatilor statelor contractante care vor rezolva aceasta problema pe cale amiabila la nivelul acestora. Acest aspect este stipulat in „Procedura amiabila” din conventia de evitare a dublei impuneri.
Citeste si:

Documentele justificative care trebuie sa insoteasca Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania


La stabilirea rezidentei se vor avea in vedere si comentariile articolului 4 "Rezident" din Modelul conventiei de evitare a dublei impuneri al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Orice schimbare aparuta, care poate aduce modificari in ceea ce priveste rezidenta, trebuie adusa la cunostinta organului fiscal central competent de catre persoana fizica in cauza. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Criterii de stabilire a rezidentei persoanei fizice, conform conventiei de evitare a dublei impuneri (actualizare ANAF)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016