Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin cele ce urmeaza, raspundem tuturor intrebarilor cu privire la obligatia de a depune formularul 205 de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
- platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului,
- intermediarii, societatile de administrare a investitiilor 1n cazul rascumpararii de titluri de participare !a fondurile deschise de investitii sau aiti platitori de venit, dupa caz, pentru castigur/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise,
- platitorii de venituri din jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker.
Care sunt categoriile de venituri pentru care se depune formularul 205?
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contracteloriconventillor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere; e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art.78, alin.(1), lit.f) din Legea nr.571/2003;
g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobanzi;
k) castiguri din transferul valorilor mobiiiare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii;
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
q) venituri din arendare;
r) venituri din alte surse.
Rectificarea formularului 205
Declaratia poate fi rectificata, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
Atentie: Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unel pozitii declarate eronat in declaratia initiala, se va proceda astfel:
- in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitui retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.4-7 se va inscrie cifra "0" (zero);
- in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din saiarii", se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.4-8 se va inscrie cifra "0" (zero); - in tabelul de la sectiunea VI, litera A "Date informative privind venitul realizat de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker", se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.3 se va inscrie cifra "0" (zero).
Termen de depunere
Formularul 205 se depune pana in ultima zi a lunii februarie inciusiv a anului curent pentru anul expirat (29.02.2016).
Alte aspecte de interes
- Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.
in cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.
Pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator sau de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.
In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat.
Pe baza acestor date, platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei.
- Sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se completeaza de catre platitorii de venituri din salarii, pentru fiecare persoana fizica care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora, la functia de baza ori in afara functiei de baza. in cadrul acestei sectiuni exista doua capitole, capitolul A - pentru activitatea salariala desfasurata in Romania si capitolul B - pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate.
Important: Se ]nscriu sumele cuprinse in statul de salarii sau alte documente prevazute de lege, aferente perioadei impozabile si platite angajatului pana la data-iimita de depunere a declaratiei.
- Sectiunea VI "Date informative privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc": ]n cadrul acestei sectiuni exista doua puncte:
- 7.1. "Date informative privind venitul realizat de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker" se completeaza de catre platitorii de venituri din jocuri de noroc pentru care nu exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, cu persoanele fizice care au realizat venituri din urmatoarele tipuri de jocuri de noroc:
a) venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, realizate in perioada 13 februarie 2015-11 iunie 2015;
b) venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line) si festivaluri de poker, realizate incepand cu data de 12 iunie 2015.
Pentru fiecare perioada, se va genera cate un tabel distinct, si se va declara venitul brut din jocuri de noroc, realizat de fiecare beneficiar de venit, cumulat pe anul de raportare.
- 7.2. "Situatie centralizatoare privind impozitul retinut pe veniturile din jocuri de noroc" - se completeaza de catre platitorii de venituri din jocuri de noroc pentru care exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, cuprinde venitul baza de calcul total si impozitul total calculat si retinut pe veniturile din jocuri de noroc, pentru toti beneficiarii de venit.
Important: nu se vor mentiona datele de identificare a beneficiarilor de venit.
Cum se depune formularul?
Formularul se va depune la organul fiscal in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii, pe baza programului de asistenta elaborat de ANAF si pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF.
Formatul hartie cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurileipierderile realizate, pe beneficiari de venit", in sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" si in sectiunea VI "Date informative privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc".
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Temei legal: Ordinul Presedintelui ANAF nr.3605/2015 privind modificarea si completarea Ordinuluil presedintelui ANAF nr.52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Cheltuieli nejustificate efectuate de asociat. Incidenta fiscalaConsignatie produse spre vanzare. Ce inregistrari contabile si ce documente justificative intocmim?Cumparare parti sociale la o persoana juridica romana. Ce obligatii de plata si declarative se impun?Colectare deseuri. Inregistrari contabileCod CAEN 3832: Ce obligatii fiscale are o societate de colectare deseuri fata de persoanele fizice de la care se face achizitia?Ultimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completDECLARATIA 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2021. ANAF a aprobat modelul noilor formulare 205 si 207DECLARATIA 205 in 2022. Cine are aceasta obligatie, cum se completeaza si care este termenul limita de depunereDividende estimate in anul 2020. Depunere declaratie unica. Studiu de cazArticole similare
Achizitie floarea soarelui de la persoane fizicePrecizari privind declararea si plata impozitului pe venitImpozitul pe venit si Contributiile sociale obligatorii au fost modificate prin OUG 130/2021Cum impozitam dividendele in 2009?Veniturile din conventii civileUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completDeclaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?Impozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteMonografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisuluiDeclaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Articole similare
Firme care factureaza catre persoane juridice. Au obligativitatea de a achizitiona case de marcat?Modificari Titlul III privind Impozitul pe venit. Se aplica de la 13 februarie 2015Declaratii fiscale la 21 si 25 iulie. Ce obligatii declarative avem?Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilANAF reaminteste care sunt obligatiile fiscale scandente ale contribuabililor pe final de 2021Ultimele articole
D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Lista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseArticole similare
Rectificarea D112: Consecinte privind neindeplinirea obligatiilor de declarareMin. Muncii propune 6 schimbari in privinta acordarii concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copiluluiDeducerea personala. Reguli HG 1/2016 Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal 2016Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorModul de calcul al contributiilor sociale pentru concediul medical/de maternitateUltimele articole
Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"