Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cine depune Declaratia 205 in anul 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 205, formularul 205, jocuri de noroc, venituri din salarii

Prin cele ce urmeaza, raspundem tuturor intrebarilor cu privire la obligatia de a depune formularul 205 de catre urmatoarele categorii de contribuabili:


- platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului,
- intermediarii, societatile de administrare a investitiilor 1n cazul rascumpararii de titluri de participare !a fondurile deschise de investitii sau aiti platitori de venit, dupa caz, pentru castigur/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise,
- platitorii de venituri din jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker.

Care sunt categoriile de venituri pentru care se depune formularul 205?

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contracteloriconventillor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere; e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art.78, alin.(1), lit.f) din Legea nr.571/2003;
g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobanzi;
k) castiguri din transferul valorilor mobiiiare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii;
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
q) venituri din arendare;
r) venituri din alte surse.

Rectificarea formularului 205

Declaratia poate fi rectificata, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Atentie: Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unel pozitii declarate eronat in declaratia initiala, se va proceda astfel:
- in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitui retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.4-7 se va inscrie cifra "0" (zero);
- in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din saiarii", se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.4-8 se va inscrie cifra "0" (zero); - in tabelul de la sectiunea VI, litera A "Date informative privind venitul realizat de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker", se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.3 se va inscrie cifra "0" (zero).

Termen de depunere

Formularul 205 se depune pana in ultima zi a lunii februarie inciusiv a anului curent pentru anul expirat (29.02.2016).

Alte aspecte de interes

- Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

in cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator sau de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.

In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat.

Pe baza acestor date, platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei.

- Sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se completeaza de catre platitorii de venituri din salarii, pentru fiecare persoana fizica care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora, la functia de baza ori in afara functiei de baza. in cadrul acestei sectiuni exista doua capitole, capitolul A - pentru activitatea salariala desfasurata in Romania si capitolul B - pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate.

Important: Se ]nscriu sumele cuprinse in statul de salarii sau alte documente prevazute de lege, aferente perioadei impozabile si platite angajatului pana la data-iimita de depunere a declaratiei.

- Sectiunea VI "Date informative privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc": ]n cadrul acestei sectiuni exista doua puncte:

- 7.1. "Date informative privind venitul realizat de persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker" se completeaza de catre platitorii de venituri din jocuri de noroc pentru care nu exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, cu persoanele fizice care au realizat venituri din urmatoarele tipuri de jocuri de noroc:
a) venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, realizate in perioada 13 februarie 2015-11 iunie 2015;
b) venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line) si festivaluri de poker, realizate incepand cu data de 12 iunie 2015.
Pentru fiecare perioada, se va genera cate un tabel distinct, si se va declara venitul brut din jocuri de noroc, realizat de fiecare beneficiar de venit, cumulat pe anul de raportare.

- 7.2. "Situatie centralizatoare privind impozitul retinut pe veniturile din jocuri de noroc" - se completeaza de catre platitorii de venituri din jocuri de noroc pentru care exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, cuprinde venitul baza de calcul total si impozitul total calculat si retinut pe veniturile din jocuri de noroc, pentru toti beneficiarii de venit.

Important: nu se vor mentiona datele de identificare a beneficiarilor de venit.

Cum se depune formularul?

Formularul se va depune la organul fiscal in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii, pe baza programului de asistenta elaborat de ANAF si pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF.

Formatul hartie cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurileipierderile realizate, pe beneficiari de venit", in sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" si in sectiunea VI "Date informative privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc".

Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Temei legal: Ordinul Presedintelui ANAF nr.3605/2015 privind modificarea si completarea Ordinuluil presedintelui ANAF nr.52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cine depune Declaratia 205 in anul 2016?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016