Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand se plateste corect impozitul pe arenda si pe dividende

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: impozit pe venit, arenda, opanaf 52/2012, dividende

Vom stabili mai jos cand apare obligativitate de plata a impozitului pe arenda pentru persoanele care nu si-au primit inca drepturile din arenda. Avem ca exemplu persoanele care nu au fost platite in 2012 pentru a stabili daca impozitul datorat se va plati in 2013 atunci cand se vor face si platile intarziate.




Solutia consultantului:

1. La determinarea impozitului din arenda se au in vedere prevederile Capitolului IV din Titlul III din Codul fiscal . In situatia in care persoana fizica nu opteaza pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit (arendasul) la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile stabilite in sistem forfetar prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Prin urmare momentul platii este cel care determina calculul impozitului pe venit efectuat prin retinere la sursa. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut de catre arendas si reprezinta impozit final pentru arendator.

2. Potrivit art. 67 alin. (1) din Codul fiscal , veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Regula generala precizeaza ca obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, Codul fiscal a introdus o regula speciala, obligatia privind virarea impozitului pe dividende revenind persoanei juridice chiar si in aceasta situatie.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

Impozitul pe dividende va face obiectul declararii prin intermediul formularului 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei de raportare, astfel ca daca impozitul se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator si declararea va trebui sa urmeze acelasi termen.

Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia de asemenea sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, formularul 205, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Astfel in situatia dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, OPANAF 52/2012 precizeaza ca impozitul aferent se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand se plateste corect impozitul pe arenda si pe dividende":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016