Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Constituirea rezervelor. Obligatie sau doleanta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iun. 2010
Tags: constituirea rezervelor,

Problema fiscala Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve. Care sunt aceste categorii? Cum se constituie rezervele? Este obligatorie constituirea acestora? Cand pot fi ele ...

Problema fiscala
Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve. Care sunt aceste categorii?
Cum se constituie rezervele? Este obligatorie constituirea acestora? Cand pot fi ele constituite?

1. Categorii de rezerve
Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve:
*rezerve legale;
*rezerve statutare sau contractuale;
*alte rezerve.

2. Rezerve legale
2.1 Constituire
Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii.

2.2. Cuantum si deductibilitate


Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat.

In cazul in care rezerva legala este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil.

2.3.Mod de calcul
Cota de 5% reprezentand rezerva legala se aplica asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, inregistrate in contabilitate.

Rezerva legala = 5% x s(Venituri totale – Venituri neimpozabile) – (Cheltuieli totale – Cheltuieli cu impozitul pe profit – Cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile)t
Rezerva legala se va calcula astfel pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat.

Rezerva legala se calculeaza cumulat de la inceputul anului. Aceasta este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz.
In veniturile neimpozabile care se scad la determinarea bazei de calcul pentru rezerva legala sunt incluse urmatoarele venituri:

*dividendele primite de la o persoana juridica romana;
*diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare, precumsi diferentele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung.

Acestea sunt impozabile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionarii, a retragerii, a lichidarii investitiilor financiare, precum si la data retragerii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;

*veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.

2.4. Fluctuatii
Rezervele legale astfel constituite se completeaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectueaza si in functie de nivelul capitalului social subscris si varsat sau al patrimoniului pana ce rezerva legala va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat.

In situatia in care, ca urmare a efectuarii unor operatiuni de reorganizare, rezerva legala a persoanei juridice beneficiare depaseste a cincea parte din capitalul social sau din patrimoniul social, dupa caz, diminuarea rezervei legale, la nivelul prevazut de lege, nu este obligatorie.

3. Rezerve statutare
Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conformprevederilor din actul constitutiv al acesteia.

4. Alte rezerve
Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.

Concluzii
Constituirea rezervelor legale este o obligatie instituita prin lege. Totusi, chiar daca suportam o obligatie, avem si un avantaj: constituirea se face din profitul brut, inainte de determinarea impozitului pe profit.

Constituirea rezervelor statutare este o obligatie doar in masura in care este instituita prin actul constitutiv.

Aceste rezerve se constituie din profitul net al entitatii.
Constituirea altor rezerve ramane la latitudinea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor. Din pacate, si aceste rezerve se constituite din profitul net al exercitiului.

Totusi, constituirea lor protejeaza entitatea in momente de cumpana.
De asemenea, un nivel semnificativ al acestora furnizeaza potentialilor parteneri de afaceri incredere si stabilitate.

Acte normative aplicabile:
Pct. 247 alin. (1)-(2), (4)-(5) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publicenr. 3055/2009

Art. 20 si art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
Pct. 50 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

Sursa Newsletterul Taxe si Impozite Actual

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Constituirea rezervelor. Obligatie sau doleanta?":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016