Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societatile cu datorii la actionari/asociati, obligate sa reconstituie activul net, pana la inchiderea exercitiului financiar urmator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 22 Oct. 2019
Tags: legea societatilor, legea 31/1990, senat, active financiare

Senatul a adoptat in data de 16 octombrie 2019 proiectul de lege prin care se propune modificarea si completarea Legii societatilor 31/1990 si a Legii 82/1991, pentru instituirea unor masuri privind societatile decapitalizate. Propunerea legislativa a fost trimisa pentru dezbatere la Camera Deputatilor.

Astfel, in situatia in care legea va fi publicata in Monitorul Oficial in forma adoptata de Senat, intervin urmatoarele modificari:
Societatile care, la data intrarii in vigoare a legii, potrivit ultimelor situatii financiare anuale aprobate, inregistreaza datorii catre actionari/asociati rezultate din imprumuturi sau alte finantari acordate de acestia, si un activ net diminuat la mai putin de jumatate din valoarea  capitalului social subscris, vor fi obligate ca cel tarziu pana la inchiderea exercitiului financiar urmator sa isi reconstituie activul net. La expirarea termenului, daca activul net nu a fost reconstituit, societatea va trebui sa majoreze capitalul social prin conversia creantelor. In cazul in care nu va realiza conversia, in termen de 60 de zile de la depunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile, ANAF se va adresa instantei pentru a solicita dizolvarea societatii.

ATENTIE!

Aceste prevederise vor aplica doar daca legea va fi publicata in Monitorul Oficial, dupa parcurgerea procesului legislativ.


De asemenea, in forma adoptata de Senat, proiectul prevede si adoptarea altor masuri:

- Interzicerea acordarii de avansuri sau imprumuturi de catre societati, actionarilor sau altor persoane afiliate, in situatia in care au distribuit dividende trimestrial, pana la regularizarea acestora - cu aplicabilitate pentru societatile care distribuie dividende trimestrial dupa intrarea in vigoare a legii. Sanciunile pentru nerespectarea acestor prevederi se ridica la 10% la 20% din suma acordata sub forma de avans sau imprumut, fara a cobora sub pragul minim de 5.000 lei.

- Societatile care la final de an inregistreaza profit, dar au pierdere contabila reportata, vor distribui profitul exercitiului financiar curent la dividende doar dupa constituirea rezervelor legale, acoperirea pierderilor reportate si constituirea rezervelor statutare.

- Firmele care au activul net diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris pot efectua distribuiri de dividende din profitul exercitiului financiar curent doar dupa reintregirea activului net la valoarea minima prevazuta de lege.

- Rezervele (cu exceptia rezervelor legale) si profitul reportat pot fi distribuite sub forma de dividende, cu respectarea prevederilor privind acoperirea pierderilor reportate si reintregirea activului net, dupa caz.

- Se va face conversia in actiuni/parti sociale a creantelor actionarilor/asociatilor fata de societate, daca acestea sunt rezultate din imprumuturi sau alte finantari acordate de acestia in cazul societatilor la care activul net este diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris.

Citeste mai multe despre acest subiect AICI >>


Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societatile cu datorii la actionari/asociati, obligate sa reconstituie activul net, pana la inchiderea exercitiului financiar urmator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016