Tags: recalculare pensii, grupe speciale de pensii, pensii recalculate
Peste 90% dintre pensionarii pentru care s-au recalculat pensiile si-au primit deja deja diferentele de bani, anunta ministrul Muncii, care arata ca peste 76.000 din cei 81.000 de beneficiari sunt cu platile la zi.
Recalcularea pensiilor s-a efectuat in cazul persoanele care au lucrat in grupe speciale de munca.
"Acum, la 30 septembrie, se termina recalcularea pensiilor. Nu ca isi inceteaza neaparat valabilitatea. S-a pornit de la 100.000 de potentiali beneficiari, cand s-a creionat legea si cand s-a calculat impactul bugetar, dar in realitate sunt acum putin peste 81.000, iar 76.000 dintre ei au primit deja banii, diferentele, acasa si sunt cu platile la zi. Cei 76.000 au primit diferentele de la 1 octombrie 2018 pana la zi. In perioada imediat urmatoare vor primi banii si restul pensionarilor", a precizat ministrul Muncii, Matiu Budai, duminica seara - 29 septembrie, la o emisiune TV.
Astfel, ministrul Muncii precizeaza ca este vorba de pensii marite - ca urmare a recalcularii - si cu 800, 1.000 de lei. Acesta a anuntat ca, in cel mai scurt timp, se va aproba in Guvern si recalcularea pensiilor pentru persoanele care au muncit in subteran si nu au primit punctaj aferent grupelor de munca.
Citeste si:
"Noi suntem acum in avizare interministeriala cu o alta Ordonanta care sa corecteze, sa adauge un pic la Legea 221/2018, si anume pentru acele persoane care au lucrat in subteran la acele intreprinderi de prospectiuni geologice. Inchidem si aceasta avizare in cursul saptamanii care urmeaza, astfel incat in functie de ziua in care va fi sedinta de Guvern, saptamana aceasta, sau imediat urmatoare, sa putem trece prin Guvern si aceasta Ordonanta si sa rezolvam acele 2.000 - 3.000 de cazuri care mai erau, persoane care au lucrat in subteran si nu au primit punctaj aferent grupelor de munca", a mai sustinut sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Client neincasat din 2021 pentru care s-a constituit provizion in 2022 - 50% deductibil, respectiv 50% nedeductibil. S-a deschis procedura falimentului in forma simplificata. Se poate considera cheltuiala deductibila integrala, acum sau la inchiderea falimentului? Ajustarea TVA se poate face? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate este neplatitoare de TVA si achizitioneaza un autoturism din UE - second hand - pe baza codului de TVA obtinut pentru tranzactii intracomunitare, factura primita de la furnizor fiind cu taxare inversa. Autoturismul va avea utilizare mixta in cadrul firmei, nu va fi revandut.
Exista obligatia de plata TVA pentru acest autoturism si declararea in decont 301?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Ce riscuri exista pentru societate in cazul in care societatea scoate din evidenta contabila mijloace fixe complet amortizate, electrice si electronice foarte vechi (de exemplu din anul 2000) pe care nu le mai are in patrimoniu si nu poate face dovada predarii la unitati specializate in DEEE?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va scriem in legatura cu impozitarea dobanzilor de la nerezidenti - Elvetia - entitate din grup, care sunt generate din participarea la un instrument de finantare prin Cash pooling cu dobanda calculata zilnic sold pozitiv dobanda de incasat sau sold negativ - dobanda de plata - conectat direct la contul curent al banii din Romania. Sold zilnic poate fi negativ sau pozitiv in functie de incasarile si platile zilnice, iar ratele dobanzi sunt diferite cea de incasat versus cea de plata....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In anul 2021 societatea a incheiat contract de sponsorizare in limita deductibila de 20% din valoarea impozitului pe profit. Plata sponsorizarii s-a efectuat in 2022, deducerea valorii din impozitul pe profit s-a inregistrat la 31.12.2021 (decembrie 2021, luna cand s-au inregistrat in contabilitate contractele de sponsorizare). In urma inspectiei fiscale (in 2024) nu s-a luat in considerare deducerea pentru 2021, datorita faptului ca plata s-a operat in 2022 si societatea a trebuit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<