Tags: recalculare pensii, grupe speciale de pensii, pensii recalculate
Peste 90% dintre pensionarii pentru care s-au recalculat pensiile si-au primit deja deja diferentele de bani, anunta ministrul Muncii, care arata ca peste 76.000 din cei 81.000 de beneficiari sunt cu platile la zi.
Recalcularea pensiilor s-a efectuat in cazul persoanele care au lucrat in grupe speciale de munca.
"Acum, la 30 septembrie, se termina recalcularea pensiilor. Nu ca isi inceteaza neaparat valabilitatea. S-a pornit de la 100.000 de potentiali beneficiari, cand s-a creionat legea si cand s-a calculat impactul bugetar, dar in realitate sunt acum putin peste 81.000, iar 76.000 dintre ei au primit deja banii, diferentele, acasa si sunt cu platile la zi. Cei 76.000 au primit diferentele de la 1 octombrie 2018 pana la zi. In perioada imediat urmatoare vor primi banii si restul pensionarilor", a precizat ministrul Muncii, Matiu Budai, duminica seara - 29 septembrie, la o emisiune TV.
Astfel, ministrul Muncii precizeaza ca este vorba de pensii marite - ca urmare a recalcularii - si cu 800, 1.000 de lei. Acesta a anuntat ca, in cel mai scurt timp, se va aproba in Guvern si recalcularea pensiilor pentru persoanele care au muncit in subteran si nu au primit punctaj aferent grupelor de munca.
Citeste si:
"Noi suntem acum in avizare interministeriala cu o alta Ordonanta care sa corecteze, sa adauge un pic la Legea 221/2018, si anume pentru acele persoane care au lucrat in subteran la acele intreprinderi de prospectiuni geologice. Inchidem si aceasta avizare in cursul saptamanii care urmeaza, astfel incat in functie de ziua in care va fi sedinta de Guvern, saptamana aceasta, sau imediat urmatoare, sa putem trece prin Guvern si aceasta Ordonanta si sa rezolvam acele 2.000 - 3.000 de cazuri care mai erau, persoane care au lucrat in subteran si nu au primit punctaj aferent grupelor de munca", a mai sustinut sursa citata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate comerciala, care are ca domeniu principal de activitate comertul cu amanuntul, a fost supusa unui control efectuat de ANAF. Stocul faptic cu cel scriptic nu au coincis. Din acest motiv, Anaf a stabilit prin decizia de impunere tva suplimentar in valoare de 36.000 lei, fiind o diferenta de 200.000 lei pe stoc in plus. In decizie nu a fost specificat nimic legat de impozitul pe profit aferent stocului in plus. In acest caz care sunt notele contabile care se inregistreaza?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de inchiriere intre persoana juridica si persoana fizica (chirie apartament manager general).
Care este cota (procent) de impozit pe venit care trebuie sa-l retin si sa-l declar in D100?
In D 100, care este codul de creanta fiscala care se selecteaza? Unde se incadreaza?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana juridica romana platitor TVA (in Romania) organizeaza un eveniment (ce presupune inchiriere sala eveniment, sonorizare, fotograf, restaurant) in Bulgaria pentru o societate rezident fiscal si platitor de TVA in Cehia. Cum va intocmi firma din Romania factura? Cu sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<