Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
la 18 Apr. 2019
Motiv de ingrijorare pentru pensionarii ai caror venituri depasesc suma de 10.000 de lei/luna! Senatorul PSD Liviu Marian Pop a depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea Art. 101 din Legea nr. 227, Codul Fiscal, privind cota de impozitare a veniturilor din pensii.
Asadar, proiectul depus luni 15 aprilie, la Senat si trimis ieri, 17 aprilie, pentru punct de vedere la Guvern, prevede modificarea Legii 227 din Codul Fiscal, astfel incat pensionarii care cumuleaza venituri din pensii de peste 10.000 de lei sa plateasca un impozit de 90%, fata de cei care au un venit din pensii sub valoarea de 10.000 de lei, carora ar urma sa li se opreasca un impozit de 10%, ca si pana acum.
Extras din proiectul de lege:
Lege pentru modificarea art 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015, privind Codul fiscal.
(…)
Articol unic – Articolul 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015, privind Codul fiscal – publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 688, din data de 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alin. (2) al art. 101 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de pana la 10.000 lei lunar din pensii.”

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
2. Dupa alin (2) al art 101 se introduce un alin nou, alin (2’)cu urmatorul cuprins:
(2’) Pentru venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplica o cota de impunere de 90%.
In expunerea de motive, fostul ministru al Educatiei sustine ca masura este necesara, dat fiind discrepanta foarte mare intre pensiile din sistemul public de pensii, care sunt, in medie, undeva la 1.150 de lei, si alte categorii de pensii, in special pensiile de serviciu, care depasesc “praguri de bun simt” ale veniturilor, ajungand la cuantumuri “astronomice” de cateva zeci de mii de lei, pana la suma de 73.890 de lei. Si, spune Pop, pentru ca impozitul este de doar putin peste 7.000 de lei, in situatia prezentata de el, considera necesar sa se aplice o supraimpozitare a pensiilor mari.
Descarca de AICI Expunerea de motive >>
Descarca de AICI proiectul de Lege >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Proiect de modificare a Codului Fiscal: Anumite pensii ar putea fi impozitate cu 90%!":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Ministrul Muncii: Aproape toti pensionarii si-au primit pensiile recalculateMinistrul Muncii, despre pensiile recalculate: 30.000 dintre ele au fost deja puse in plataMinisterul Muncii a facut anuntul oficial: Cand se vor primi pensiile recalculate
Mai multe articole despre pensii recalculate
Articole similare
Impozitarea pensiilor: Din 1 ianuarie 2024 se aplica modificarile introduse prin Legea 282/2023Ministrul Apararii: 1.600 de militari ar fi afectati de taxa de solidaritate pentru pensiile de peste 10.000 de lei
Mai multe articole despre impozitare pensii
Articole similare
Achizitia unui soft din SUA. Impozit pe veniturile nerezidentilorEste OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)Studiu de caz: Facturarea in cazul livrarilor in alte tariPersoanele cu activitati independente suporta impozitele daca veniturile sunt asimilate salariuluiErori materiale in decontul de TVA. Implicatii fiscale si corectareUltimele articole
Calculare impozit in IT. Cum se calculeaza impozitul cand sunt acordate si tichete de masa?Reminder ANAF! Joi, 30 noiembrie 2023, termenul limita pentru depunerea formularului 398 -Declaratie speciala de TVAD300 in 2023. Cum se inregistreaza in formular prestarile de servicii efectuate pentru companii din tari nonUE?Sistemul Garantie-Returnare devine functional. Cu ce dificultati se vor confrunta contabilii de la 30 noiembrie 2023?CODUL FISCAL, modificat prin Legea 296/2023. Ce schimbari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii?
Mai multe articole despre codul fiscal
Articole similare
Luni, 11 septembrie 2023, termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAPana pe 7 iulie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Pana pe 10 octombrie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna la fisc mai multe declaratii importanteZoom fiscal: Ce trebuie sa stim despre drepturile de proprietate intelectuala in 2016Impunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorUltimele articole
Luni, 27 noiembrie 2023, termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru perioada de raportare incheiataPlata amenzii in 15 zile NU mai este de actualitate pentru aceste amenzi contraventionale aplicate de ANAFCalendar ANAF: Ce declaratii importante trebuie depuse pana pe 10 noiembrie 2023Tratamentul fiscal al cheltuielilor cu cazarea salariatilorVanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utile
Mai multe articole despre legea 227

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"