Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In atentia firmelor, va prezentam in randurile urmatoare, pe larg, obligatiile angajatorilor care folosesc zilieri.
Angajatorii care utilizeaza zilieri in activitatea cu caracter ocazional din domeniile:
- agricultura,
- vanatoare si pescuit;
- silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
- piscicultura si acvacultura;
- pomicultura si viticultura;
- apicultura;
- zootehnie;
- spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
- manipulari de marfuri;
- activitati de intretinere si curatenie,
au obligatia:
sa infiinteze Registrul de evidenta al zilierilor si sa-l pastreze la sediu;
sa-l completeze inainte de inceperea activitatii si prezentarea organelor de control abilitate;
sa prezinte lunar pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni catre ITM un extras al Registrului de evidenta al zilierilor.
Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice este un venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.
Impozitul se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Declararea impozitului pe venituri din salarii se face in formularul 112, Anexa 1 - Creante fiscale - randul 01, cod 602, "Impozit pe veniturile din salarii", cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.
De retinut! Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Zilierii vor putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
EXCEPTIE! :
Contribuabilii care indeplinesc conditiile, prevazute la art. 58, alin. (2) din Codul fiscal, pentru declararea si plata trimestriala a impozitului pe salarii si a contributiilor sociale, declara trimestrial in declaratia 112 si platesc trimestrial impozitul pe veniturile din salarii inclusiv pentru zilieri, pana la data de 25 a lunii urmtoare incheierii trimestrului, prin completarea si depunerea unei declaratii 112 pentru fiecare luna din trimestru. (art. 6 din Legea nr.52/2011 i art. 58 alin. (1) i (2) din Codul fiscal)
ATENTIE!
Numarul zilierilor nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (excusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se au in vedere numai salariatii cu contract de munca, declarati in declaratia 112. (art. 58 alin. (2), art. 29619, alin.(13) din Codul fiscal)
Informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii pe anul 2013, inclusiv pentru zilieri se cuprind la sectiunea V din declaratia 205, cu termen de depunere 28 februarie 2014. (art. 59 Cod fiscal, OPANAF 1913/2012)
Beneficiarul lucrarilor are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, zilnic (exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor), in ordine cronologica, toti zilierii, iar un extras al acestui registru, continand inregistrarile din luna precedenta, va fi inaintat lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, Inspectoratului Teritorial de Munca. Registrul de evidenta a zilierilor se distribuie, contra cost, de Inspectoratul Teritorial de Munca sau poate fi intocmit electronic. ( art.7din Legea nr. 52/2011 si art. 6 din Ordinul 1930/2011)
Baza legala: Legea nr. 52/2011, privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276/20.04.2011; Ordinul ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1.439/29.04.2011 si Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.930/28.04.2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri
Sursa: asistenta-contribuabili.ro
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ce obligatii au angajatorii care folosesc zilieri?":
Rating:
Nota: 3.65 din 5 din 10 voturi
Rating:
Nota: 3.65 din 5 din 10 voturi
Articole similare
TVA pentru amenajare cladire in contract de comodatANAF: Modificarile pe care le aduce OUG 26/2019 Legii nr. 52/2011 privind activitatea desfasurata de ZILIERIOUG 26/2019: Zile de concediu suplimentare pentru anumite salariateRegistrul electronic de evidenta a ZILIERIlor, disponibil prin aplicatia ”Inspectia Muncii”. Utilizarea lui este OBLIGATORIE!Noi modificari pentru ZILIERI. Analiza zilei cu Irina DumitrescuUltimele articole
OUG 220/2020 care prevede aplicarea masurilor de protectie sociala pentru angajati si angajatori dupa 1 ianuarie 2021 a fost publicata in MonitorGuvernul prelungeste mai multe masuri pana la 30 iunie 2021. Printre acestea amintim 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 leiCRACIUN FERICIT si un an nou mai bun!Ordinul 1673/2020. A fost aprobata procedura de verificare a ZILIERIlor care primesc sprijin financiar conform art. 4 din OUG 132/2020Venituri din activitati cu caracter ocazional desfasurate de ZILIERI. Regim FISCAL
Mai multe articole despre zilieri
Articole similare
VIDEO: OBLIGATIILE ANGAJATORILOR in ce priveste GDPRAnaliza consultant: Procedura achizitionarii tichetelor de masa de catre angajatoriFacilitati fiscale in cazul somajului tehnicCum poate un angajator strain sa isi faca viata mai usoara in RomaniaObligatii 2017 pentru companii nerezidente si salariati nerezidenti sau rezidenti
Mai multe articole despre obligatiile angajatorilor
Articole similare
Din 2011 se schimba modul de calcul al ajutoarelor sociale si al salariilor bugetarilorNoutati legislatie Fiscala 22-26 septembrie 2008 - Monitorul OficialFirma care activeaza in domeniul HoReCa. Salariati trimisi in somaj tehnic. Indemnizatie suportata de stat in baza OUG 30/2020 si OUG 92/2020Din ce in ce mai probabile: Reducerea CAS si scaderea TVA la legume, fructe, produse bio si carneCe beneficii au persoanele fizice prin Spatiul privat virtual si Buletinul informativ fiscal?Ultimele articole
OUG 9/2021. Modificari privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salarialeComisia de Munca modifica OUG 147/2020 privind acordarea zilelor libere pentru parintiContributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?A fost publicat Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Proiect de Lege MFP)Controale ITM. Inspectorii verifica securitatea si sanatatea in munca in cadrul unitatilor cu cod CAEN 86
Mai multe articole despre angajatori
Articole similare
Codul fiscal. Tabel comparativ privind modificarile in vigoare de la 1 iunie 2015Analiza consultant: Indemnizatia de neconcurenta, solutie de optimizare fiscala?IMPOZITUL PE VENITurile realizate din strainatate in anul 2018: Completarea Declaratiei UniceO categorie aparte de contributii sociale | Cine e obligat la plata?Analiza: Noi pasi catre reglementarea completa a procedurii de stabilire a rezidentei persoanelor fiziceUltimele articole
Venituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii socialeReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Schimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileRegimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)Facturare penalizari contractuale. Care este regimul fiscal TVA si cum se calculeaza IMPOZITUL PE VENIT pentru o microintreprindere?
Mai multe articole despre impozitul pe venit

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"