Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Gerenala Regionala a Finantelor Publice Brasov, a publicat un material informativ cu privire la regimul fiscal al veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
BENEFICIAR: unitatile administrativ-teritoriale, persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.
[articolul 1 alineatul (1) literele a) si b) din Legea 52/2011]
Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. [articolul 4 alineatul (1) din Legea 52/2011]
Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic si nici nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari.
Exceptii:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
- zilierii care presteaza activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic
[articolul 4 alineatele (4), (6) din Legea 52/2011]
- zilierii care ocupa un loc de munca in urma intermedierii realizate de o agentie acreditata pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic
[articolul 135 din Legea 52/2011]
Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier, dar daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata.
[articolul 4 alineatele (7), (8) din Legea 52/2011]
Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in
Clasificarea activitatilor din economia nationala:
Activitatile de manipulare marfuri si activitatile de curatenie si intretinere se presteaza numai in doomeniile de activitate mentionate anterior. [articolul 13 alineatele (1) si (2) din Legea 52/2011]
Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului pentru care zilierul datoreaza:
- impozit pe salarii, 10% asupra diferentei intre remuneratia bruta si CAS;
Activitatea desfasurata nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. Acesta se poate asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit articolului 180 din Codul fiscal.
Pentru remuneratia platita zilierilor, beneficiarul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
[articolele 76 alineatul 2 litera r), 78 alineatul (2) litera b), 138 litera a), 139 alineatul (1) litera s) din Codul fiscal
Impozitul si contributia de asigurari sociale (CAS) datorate de zilieri se calculeaza si se retine de beneficiarul lucrarilor si se declara in declaratia 112 la sectiunea A si sectiunea E din cadrul anexei 1.2 Asigurat.
Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului si CAS calculate si retinute se efectueaza de catre beneficiarul de lucrari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
[articolele 7 si 9 din Legea 52/2011, articolele 80 alineatul (1), 132, 146 alineatul (3) si 147 din Codul fiscal]
Prin exceptie, calculeaza si retin impozitul si CAS aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, declara si platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, urmatorii beneficiari de lucrari:
a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
[articolele 80 alineatul (2), 146 alineatul (3),147 alineatul (4) din Codul fiscal]
ATENTIE!
Numarul zilierilor nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (exclusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se au in vedere numai salariatii cu contract de munca din declaratia 112.
[articolul 80 alineatul (3), articolul 147 alineatele (6) si (7) din Codul fiscal]
(Ordinul 1140/2020 pentru aprobarea Metodologiei de intocmire si transmitere a Registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta)
-beneficiarii de lucrari vor acorda aceste sume din bugetul propriu, la momentul platii contravalorii muncii zilnice si, ulterior, le vor deconta integral, la cerere, de la bugetul de stat prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie
(Ordonanta de urgenta 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul Situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca)
- Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare;
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Amortizarea rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe – Cheltuieli deductibile si Venituri impozabile la calculul profitului impozabilCe venituri nu se supun impozitului pe venit in 2016?Distribuire bunuri la lichidarea voluntara. REGIM FISCAL TVAAchizitie autoturism din stat membru, REGIM FISCAL TVA in RomaniaIndemnizatii de deplasare care NU sunt impozabile, conform Legii 72/2022Ultimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEFirme care NU mai sunt microintreprinderi in 2024. Cand pot reveni la acest REGIM FISCAL?Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni microintreprinderiBilant nedepus la timp si modificarea regimului fiscal al firmelorRegimul de facturare al penalitatilor de intarziereArticole similare
Facilitatea privind reducerea penalitatilor de intarziere expira la 30 iunie a.c.FACILITATI FISCALE conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordareScutiri de la plata impozitului pe venit pentru pentru angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, conform Legii 135/2022Premierul Romaniei anunta cand vor fi adoptate Codul administrativ, amnistia fiscala si reducerea TVAProcedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost aprobata prin Ordinul 1528/2022Ultimele articole
Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateA fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"