keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Fiscalitatea beneficiilor salariale acordate sub forma serviciilor turistice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iun. 2023
Fiscalitatea beneficiilor salariale acordate sub forma serviciilor turistice
Tags: regim fiscal, servicii turistice, beneficii salariale

As dori sa stiu cum putem deconta servicii turistice pentru angajati la nivelul salariului mediu brut pe economie respectiv pentru anul 2023 in suma de 6800 lei, daca lunar plafonul de 33% reprezinta 1500 lei. Multumesc.

 

Beneficii salariale sub forma serviciilor turistice – raspunsul specialistului:


Prevederile incidente spetei dvs. sunt cele ale art. 76 alin. (4 1) lit. d) din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel:
"(41) Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
(...)
d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, in limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate;".

Mentionez de la inceput ca in lipsa unui cadru legislativ secundar care sa clarifice modul de acordare a unor astfel de beneficii (printre altele, spre exemplu forma efectiva de acordare, respectiv plata efectiva salariatului (pentru care acesta are sau nu obligatia prezentarii de documente justificative) sau achizitie facturata pe numele angajatorului), personal am ceva retineri date fiind potentialele riscuri de reincadrare in cazul unei inspectii fiscale sau de munca (ITM).
Revenind la intrebarea dvs., litera d) a alin. (4 1) al art. 76 din Codul fiscal impune practic 2 plafoane, respectiv cel de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca si castigul salarial mediu brut lunar valabil pentru anul de referinta.
Daca societatea dvs. opteaza pentru plata unor astfel de servicii (turistice) fara documente justificative (ceea ce nu recomand in lipsa precizarilor suplimentare ale legiuitorului), atunci puteti esalona respectiva suma pe parcursul mai multor luni, astfel incat sa va puteti incadra in plafonul de 33% din venitul lunar brut de baza.
In oricare dintre celelalte 2 variante, respectiv decontarea in baza documentelor justificative prezentate de catre salariat sau achizitia de catre angajator a serviciilor turistice si punerea acestora la dispozitia salariatilor, personal nu consider corecta o astfel de fragmentare in vederea incadrarii in plafonul lunar de 33%.
Ca o remarca, in opinia mea plafonul anual reprezentand un castig salarial mediu brut stipulat la litera d) are (si) rolul de limitare pentru cei cu venituri lunare mari, asadar speta consider ca trebuie analizata (si) din aceasta perspectiva.



Deocamdata cel putin, in opinia mea cea mai sigura varianta de acordare a unor astfel de facilitati ramane acordarea voucherelor de vacanta in conditiile legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare pentru care se datoreaza un impozit pe venit de 10%.
 



Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016