Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Antreprenoriatului si Turismului transmite, printr-un comunicat de presa, mai multe clarificari referitoare la certificatul de clasificare pentru operatorii economici persoane fizice. Este vorba despre aparitia recenta in Monitor a Ordinului 510/2022 care extinde aplicarea certificatelor de clasificare turistica si la persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea unor locuinte pe termen scurt.
„Clasificarea reprezinta o masura de protectie atat pentru turist, cat si pentru proprietar, existand forme legale (nr. contract) care sa stea la baza relatiei dintre cei doi. in cazul unor probleme, organele competente ale statului pot interveni. intr-o perioada in care stirile false reprezinta o amenintare la nivel global, e de condamnat orice persoana publica care, cu rea intentie, induce nesiguranta in randul romanilor!’’ a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.
Clarificari:
-Ordinul de ministru publicat marti, 01.03.2022, in Monitorul Oficial, nu restrictioneaza si/sau interzice inchirierea apartamentelor in regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice alta platforma similara, ci stabileste procedura de clasificare a unitatilor de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurenta neloiala, respectiv fenomenul de „turism la negru”, implicit evaziunea fiscala. In aceasta zona a inchirierilor se incaseaza venituri neimpozabile; din analizele interne rezulta ca sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfasoara o astfel de activitate.
-Aceasta reglementare, promovata marti, 01.03.2022, prin ordin de ministru, este prevazuta si in Ordonanta nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania. Practic, pana acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care inchiriaza apartamente pe termen scurt (in regim hotelier). Mai exact, art. 28 spune ca „in scopul protectiei turistilor, oferirea, comercializarea, vanzarea serviciilor si a pachetelor de servicii turistice, precum si crearea de produse turistice pe teritoriul Romaniei pot fi realizate numai de catre agentii economici din turism autorizati de Ministerul Turismului, posesori de licente in turism sau de certificat de clasificare, dupa caz”.
-Orice persoana fizica isi poate inchiria apartamentul in regim turistic, obtinand clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului in mod gratuit.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
-Activitatile turistice desfasurate in cadrul unor unitati aflate in locuinte de tip condominiu pot afecta viata cotidiana a locatarilor. Blocurile de locuinte nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecand de la premisa respectarii drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obtinerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereti comuni, pentru a putea obtine certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereti comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi facuta de turisti in timpul orelor de odihna.
-In cazul in care exista o lipsa de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie sa obtina acordul in vederea clasificarii activitatilor turistice, atunci acesta poate apela la asociatia de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru.
-Masura faciliteaza introducerea unor noi jucatori pe piata concurentiala, care poate duce catre o crestere a calitatii serviciilor turistice. Toti actantii trebuie sa aiba drepturi si obligatii egale.
Sursa: MAT
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Ministerul Economiei modifica OUG 224/2020 -sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul HoReCaArticole similare
RO e-Transport: Exista obligativitatea declararii transporturilor intre subunitati in sistem si generarea codului UIT?Noutati legislatie Fiscala 16-20 martie 2009 - Monitorul OficialOperatorii economici de pe litoral sunt sanctionati dur de inspectorii ANPC. Iata ce nereguli au fost gasite pana acumSanctiuni de peste 8 milioane de lei dispuse in cadrul operatiunii VenusTrecerea la microintreprindere incepand cu 1 februarie 2013Ultimele articole
Inregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legalee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?Controale ANPC. Din 1 iunie 2024 au fost verificati peste 800 de OPERATORI ECONOMICI de pe litoralArticole similare
Studiu de caz: distribuire si plata de dividende de catre o persoana juridica romana catre un nerezident persoana juridicaCadouri de Craciun si tichete cadou. Intrebari lamurite pentru firme!Alte state privesc insolventa diferitPFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereRegimul fiscal aplicat veniturilor obtinute din valorificarea produselor agricoleUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 10 octombrie 2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Case de marcat electronice dotate cu POS. ONG-urile au aceasta obligatie?Venituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceInregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"