Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Incepand cu 1 august 2025, intra in vigoare noile cote de TVA in Romania: 11% si 21%. Aceasta modificare implica o serie de ajustari atat in ceea ce priveste regimul fiscal aplicabil facturilor emise inainte de aceasta data, cat si in ceea ce priveste inregistrarile contabile si declaratiile fiscale.
In continuare, vom analiza regimul TVA in cazul modificarii cotelor, cum se procedeaza cu facturile emise inainte de 1 august 2025 si impactul asupra monografiei contabile, conform prevederilor Codului fiscal si normelor metodologice aplicabile.
Cuprins
Regimul TVA la facturi in cazul modificarilor de cote
Un contribuabil se intreaba cum va proceda cu o factura emisa de furnizor in iulie 2025, dar receptionata in august 2025. Stiind ca este obligatorie regularizarea TVA si deducerea TVA la achizitie cu noile cote de 11% respectiv 21%, ce se intampla cu factura emisa de furnizor? Se storneaza factura cu cota veche si se emite una noua cu cota noua?
Monografia contabila pentru factura lunii iulie se inregistreaza in luna iulie 327 = 401 si 4426 (cota veche 19%) = 401 si se cuprinde in D300 si D394 urmand ca in luna august sa se inregistreze 371 = 327 sau in cazul unei facturi de storno se storneaza marfa in curs inregistrata in iulie cu TVA-ul aferent (19%) si se inregistraza intrarea de marfa pe baza facturii refacute cu noua cota de TVA (21%)?
Ce trebuie sa stiti despre exigibilitatea TVA
Specialistul ne spune ca art. 282 alin. (1) si (2) din legea 227/2015 privind Codul fiscal stabilesc urmatoarele aspecte privind exigibilitatea TVA:
"(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravaloriibunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora; (...)".

Manual de politici contabile - Stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
De asemenea, NM date in aplicarea paragrafului anterior redat vin cu urmatoarele precizari:
"25. (1) Prevederile art. 282 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se aplica in situatia in care facturile totale ori partiale pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii au fost emise inaintea faptului generator de taxa si includ si situatia in care sunt emise facturi pentru avansuri inainte de incasarea acestora. (...)".
Exibilitate TVA pentru facturi emise de catre furnizorul
Asadar, pentru facturile emise de catre furnizorul bunurilor anterior faptului generator, exigibilitatea taxei intervine la momentul emiterii facturii, prin exceptie de la regula generala, aspect confirmat si de prevederile art. 291 alin. (4) din CF, respectiv:
"(4) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei."
Monografia contabila pentru factura lunii iulie
Din perspectiva timming-ului privind inregistrarea in contabilitate, aspectele surprinse de dvs. in intrebare sunt corecte, in sensul ca:
1. La momentul emityerii facturii se va inregistra aceasta astfel:
% = 401
327
4426
Tot la acest moment se va declara factura in declaratiile 300 si 394.
Concluzie
La momentul sosirii bunurilor se va efectua transferul din 327 in 371 in baza NIR-ului si a documentelor de insotire a marfii pe timpul transportului (Aviz, AWB s.a.m.d).
Raspunsuri oferite in 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Studii: Master in specializarea Contabilitate si Audit Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi Profesie: expert contabil, membru CECCAR Experienta: 17 ani in domeniul Contabilitate-fiscalitate Specialist in: domeniile TVA, Impozit pe venit, Impozit pe profit microintreprinderi, contabilitate
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sistemul de TVA la incasare: noi modificari posibile la 1 aprilieModificari in privinta TVA aduse prin Legea 33/2024Cum arata TVA-ul dupa noile modificari ale Codului FiscalNoi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFPMasuri noi TVA in Codul fiscal? Vezi proiectulUltimele articole
Modificari noi ale Codului fiscal cu privire la TVAArticole similare
Schimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiConsumatorii vor suporta costurile TVANu aduce anul ce a adus TVA-ul de 24%Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudentaTVA-ul la paine risca sa fie din nou majorat la 24 la suta!Ultimele articole
MAJORARE TVA de la 1 august 2025. Ce cota se va aplica pentru avansul deja incasat la apartamenteMAJORARE TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistMAJORARE TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%MAJORARE TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalMAJORARE TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatArticole similare
Lichidare voluntara, distribuire de active catre asociatul unic, REGIM FISCAL si inregistrari contabile TVAOpinia Consiliului fiscal cu privire la transferul contributiilor catre salariat din 2018Importuri de bunuri dintr-un stat non-UE. Tratament fiscal TVAPlata cesiune parti sociale. Ce inregistrari contabile se fac pentru tranzactii?Conservatorii cer imperativ reducerea TVA la alimentele de bazaUltimele articole
TVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Deductibilitate cheltuieli si REGIM FISCAL TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVALivrari catre clienti din state terte. Care este regimul fiscal TVATVA imobiliare. REGIM FISCAL TVA pentru vanzare constructie si teren aferentArticole similare
Primirea cu intarziere a facturilor de la furnizori. Ce riscuri fiscale apar?Completare formular 104. Ce inregistrari contabile se fac la asocierea in participatie cu o persoana fizica?Societate infiintata prin divizare. Inregistrare in scop de TVA. Ce procedura va urma societatea?Efecte fiscale ale anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA. Raspunsul specialistuluiCheltuieli cu utilitati - Refacturare catre chirias. Tratament TVAUltimele articole
SAF-T: Ce coduri de taxa se utilizeaza la inregistrarea facturilor de la furnizoriGHID de plata pentru intreprinderile care beneficiaza de scheme de ajutor de stat, elaborat in baza Hotararii 807/2014Facturi primite cu intarziere. Declaratia 394 si procedura de declarare
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"