keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Modificari noi ale Codului fiscal cu privire la TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 23 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: antrepozite fiscale, produse accizabile, tva, modificare tva

O modificare importanta in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata o constituie eliminarea obligatiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an, in cazul serviciilor care determina decontari sau plati succesive, cum sunt, de exemplu, serviciile de constructii-montaj. In plus, o serie de alte accize si taxe speciale sunt atinse de noile dispozitii.

Astfel, a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul al tigaretelor, pentru asigurarea transparentei decizionale a MFP si a predictibilitatii pentru operatorii economici din domeniu. Mai mult, sunt incluse in grupa tigaretelor si acele produse care contin in totalitate alte substante decat tutunul, dar care indeplinesc criteriile de definire a tigaretelor care contin tutun, cu exceptia celor care sunt utilizate in scopuri medicale, pentru asigurarea corelarii definitiilor din legislatia nationala cu prevederile Directivei 2011/64/UE privind structura si ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat.

Trebuie precizat ca printre modificari se numara si dispozitia care nu mai considera fapt generator de accize consumul de gaz natural utilizat pentru asigurarea capacitatii de a transporta si de a distribui gaz natural, pentru asigurarea stabilirii unei baze reale de impunere si pentru corelarea cu prevederile aferente energiei electrice, avand in vedere specificul acestor produse.

De asemea, sunt autorizate antreprozitele fiscale in vederea producerii exclusive de vinuri realizata de catre contribuabili altii decat contribuabilii mari si mijlocii stabiliti conform reglementarilor in vigoare, precum si a micilor distilerii de catre Comisia teritoriala constituita la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Aceasta masura va conduce la optimizarea activitatii de autorizare.

Sunt stabilite conditii suplimentare care trebuie indeplinite cu ocazia autorizarii antrepozitarilor/antrepozitelor fiscale, in scopul unei selectii mai riguroase a acestora si prevenirii evaziunii fiscale, prin:

a. prezentarea autorizatiei de mediu/autorizatiei integrate de mediu;
b. constituirea unui capital social minim subscris si varsat;
c. nivelul accizelor pentru produsul finit sa nu fie mai mic decat media ponderata a nivelurilor accizelor materiilor prime;
d. persoana juridica sa nu se afle in procedura de insolventa.

In continuare, este inclusa in autorizatia de antrepozit fiscal a adresei locului autorizat si excluderea din aceasta autorizatie a capacitatii de depozitare a produselor accizabile in antrepozitul fiscal, in scopul eliminarii disfunctionalitatilor de ordin administrativ in procesul de emitere si modificare a autorizatiilor de antrepozit fiscal. Mai mult decat atat, noul proiect de modificare extinde obligatia de a anunta autoritatea competenta despre intentia de a cesiona sau instraina actiunile sau partile sociale cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea acestei operatiuni si in situatia in care autorizatia a fost suspendata.

In plus, se trece la nesuspendarea efectelor juridice ale deciziei de suspendare, revocare si anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal pe perioada solutionarii pe cale administrativa, in cazul contestarii acestei decizii. Aceasta masura asigura corelarea cu efectele contestarii unei decizii de impunere, precum si combaterea evaziunii fiscale, asigurand producerea efectelor acestor decizii.

Este reglementata si completarea cerintelor care trebuie respectate de catre destinatarii produselor accizabile in regim suspensiv de accize, respectiv confirmarea ca produsele accizabile au ajuns la destinatie si pastrarea produselor primite in vederea verificarii si certificarii datelor din documentul administrativ electronic de catre autoritatea competenta. Sunt astfel micsorate riscurile de frauda fiscala in cazul produselor accizabile deplasate in regim suspensiv de accize.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016