Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Noi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFP

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 02 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, propunere modificare tva, exigibilitatea tva, propuneri ceccar, mfp, principiul neutralitatii tva

Legislatia privind TVA-ul s-ar putea modifica in perioada urmatoare daca Ministerul Finantelor Publice va aproba propunerile trimise recent de CECCAR.Institutia atrage atentia, printr-un document care poate fi consultat integral aici, ca prin modificarea Codului Fiscal si a Normelor de Aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin Ordonanta Guvernului nr. 15/2012, Hotararea Guvernului nr. 1071/2012 si Legea nr. 208/2012, sistemul TVA la incasare nu presupune decat o amanre la plata a impozitului si nu masura de relansare economica cu rezultate pozitive aspra trezoreriei contribuabililor, ci doar asupra bugetului de stat.

Astfel, precizeaza documentul, in tara noastra, in cazul in care contribuabilul nu incaseaza factura in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii, sau data la care factura ar trebui emisa, conform legislatiei in vigoare - cel tarziu in 15 ale lunii urmatoare in care intervine faptul generator, acesta este obligat la colectarea TVA o data cu expirarea acestui termen. In schimb, beneficiarul nu va putea deduce TVA decat atunci cand va efectua plata pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii primite (Legea 571/2003, art. 134^2).

De asemenea, noua propunere atrage atentia asupra faptului ca se incalca principiul neutralitatii TVA:

"In cadrul legislatiei fiscale privind sistemul TVA la incasare din Romania, consideram incalcat principiul neutralitatii TVA, deoarece exigibilitatea colectarii TVA pentru o livrare de bunuri sau prestare de serviciu care nu este incasata in termen de 90 de zile calendaristice, intervine odata cu depasirea acestui termen, insa exigibilitatea deducerii nu se face in acelasi moment, ci doar in momentul in care se efectueaza plata.
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


Prin aceste prevederi, daca beneficiarul nu achita furnizorului care aplica sistemul TVA la incasare in 90 de zile de la emiterea contravalorii facturii, nu va putea deduce TVA, insa furnizorul este obligat la colectarea TVA."
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Noi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFP":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 1 comentarii

JUGANARU GHIORGHE 2013-07-03 09:04:29

Sustin propunerea CECCAR, DEMANSTRANDU-SE CA SISTEMUL CU tva LA INCASARE NU A REZOLVAT NICI EVAZIUNEA FISCALA NICI SUME SUPLIMENTARE LA BUGET.

Nu este viabila nici propunerea , daca va deveni Hotarare, cu reducerea TVA la paine . nu va reduce nimeni pretul la vanzare. este elocventa actuala situatie. Vanzatorul neplatitor de tva nu vinde marfurile inclusiv painea mai ieftin decat platitorul de tva.
Solutia pentru eradicarea evaziunii intr-un anumit sector, este ;RESTITUIREA TVA CATRE C CONSUMATOR, pe baza bonului fiscal.
In aceasta situatie consumatorul va solicita bonul fiscal, iar vanzatorul va solicita dela furnizor documentfactura pentru marfa respectiva, pentru a putea justifica pe baza de NIR. , cantitatile si valorile vandute cu bon fiscal.

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016