Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatia privind TVA-ul s-ar putea modifica in perioada urmatoare daca Ministerul Finantelor Publice va aproba propunerile trimise recent de CECCAR.
Institutia atrage atentia, printr-un document care poate fi consultat integral aici, ca prin modificarea Codului Fiscal si a Normelor de Aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin Ordonanta Guvernului nr. 15/2012, Hotararea Guvernului nr. 1071/2012 si Legea nr. 208/2012, sistemul TVA la incasare nu presupune decat o amanre la plata a impozitului si nu masura de relansare economica cu rezultate pozitive aspra trezoreriei contribuabililor, ci doar asupra bugetului de stat.
Astfel, precizeaza documentul, in tara noastra, in cazul in care contribuabilul nu incaseaza factura in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii, sau data la care factura ar trebui emisa, conform legislatiei in vigoare - cel tarziu in 15 ale lunii urmatoare in care intervine faptul generator, acesta este obligat la colectarea TVA o data cu expirarea acestui termen. In schimb, beneficiarul nu va putea deduce TVA decat atunci cand va efectua plata pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii primite (Legea 571/2003, art. 134^2).
De asemenea, noua propunere atrage atentia asupra faptului ca se incalca principiul neutralitatii TVA:
"In cadrul legislatiei fiscale privind sistemul TVA la incasare din Romania, consideram incalcat principiul neutralitatii TVA, deoarece exigibilitatea colectarii TVA pentru o livrare de bunuri sau prestare de serviciu care nu este incasata in termen de 90 de zile calendaristice, intervine odata cu depasirea acestui termen, insa exigibilitatea deducerii nu se face in acelasi moment, ci doar in momentul in care se efectueaza plata.
Prin aceste prevederi, daca beneficiarul nu achita furnizorului care aplica sistemul TVA la incasare in 90 de zile de la emiterea contravalorii facturii, nu va putea deduce TVA, insa furnizorul este obligat la colectarea TVA."
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Noi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFP":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Inregistrarea sumelor incasate fara facturare. Bonuri fiscale. Baza legalaChestionar privind stabilirea rezidentei fiscale – Avantajele si dezavantajele completarii (speta ANAF)Facturi cu TVA de la neplatitor de TVA. Cum procedam?In vigoare din 2013: modificari privind raspunderea individuala si in solidar pentru plata TVARegim fiscal cheltuieli auto. Caz practic privind deductibilitateaUltimele articole
ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalAchizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Vanzare mijloace fixe. Regim TVA. Corectarea facturiiBaza de impozitare a TVA pentru importurile de bunuriContinut factura. Mentiunea TVA la incasareExigibilitate TVA pentru operatiuni supuse masurilor de simplificare. Cum procedam?Cum inregistram cheltuielile omise in anii precedenti?Ultimele articole
Aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice. Conditii pentru beneficiariDeclaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateReminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Societate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. Obligatii TVAOmiterea inregistrarii facturilor. Rectificarea erorilor contabile si implicatiile privind impozitul pe profit si TVA
Mai multe articole despre exigibilitatea TVA
Articole similare
Studiu de caz: Cod de TVA validat de VIESRefacturari catre persoane neimpozabile din afara UE. Cum declaram in Declaratia 394?Declarare exporturi din 2011. Cum procedam?Contribuabilul poate fi inregistrat fiscal din oficiuDeclarare achizitie intracomunitara de bunuri. Cod valabil de TVAUltimele articole
ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocOperatiuni de fuziune intre doua SRL-uri. Aspecte contabilePrecizare MFP privind majorarea alocatiilor copiilor de la 1 ianuarie 2021A fost publicat Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Proiect de Lege MFP)Amanarea la plata a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?
Mai multe articole despre MFP
Articole similare
Taxa pe valoarea adaugata. Aspecte aplicabile in 2013Deducerea si rambursarea TVA
Mai multe articole despre principiul neutralitatii TVA

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
JUGANARU GHIORGHE 2013-07-03 09:04:29
Sustin propunerea CECCAR, DEMANSTRANDU-SE CA SISTEMUL CU tva LA INCASARE NU A REZOLVAT NICI EVAZIUNEA FISCALA NICI SUME SUPLIMENTARE LA BUGET.Nu este viabila nici propunerea , daca va deveni Hotarare, cu reducerea TVA la paine . nu va reduce nimeni pretul la vanzare. este elocventa actuala situatie. Vanzatorul neplatitor de tva nu vinde marfurile inclusiv painea mai ieftin decat platitorul de tva.
Solutia pentru eradicarea evaziunii intr-un anumit sector, este ;RESTITUIREA TVA CATRE C CONSUMATOR, pe baza bonului fiscal.
In aceasta situatie consumatorul va solicita bonul fiscal, iar vanzatorul va solicita dela furnizor documentfactura pentru marfa respectiva, pentru a putea justifica pe baza de NIR. , cantitatile si valorile vandute cu bon fiscal.