Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFP

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, propunere modificare tva, exigibilitatea tva, propuneri ceccar, mfp, principiul neutralitatii tva

Legislatia privind TVA-ul s-ar putea modifica in perioada urmatoare daca Ministerul Finantelor Publice va aproba propunerile trimise recent de CECCAR.



Institutia atrage atentia, printr-un document care poate fi consultat integral aici, ca prin modificarea Codului Fiscal si a Normelor de Aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin Ordonanta Guvernului nr. 15/2012, Hotararea Guvernului nr. 1071/2012 si Legea nr. 208/2012, sistemul TVA la incasare nu presupune decat o amanre la plata a impozitului si nu masura de relansare economica cu rezultate pozitive aspra trezoreriei contribuabililor, ci doar asupra bugetului de stat.

Astfel, precizeaza documentul, in tara noastra, in cazul in care contribuabilul nu incaseaza factura in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii, sau data la care factura ar trebui emisa, conform legislatiei in vigoare - cel tarziu in 15 ale lunii urmatoare in care intervine faptul generator, acesta este obligat la colectarea TVA o data cu expirarea acestui termen. In schimb, beneficiarul nu va putea deduce TVA decat atunci cand va efectua plata pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii primite (Legea 571/2003, art. 134^2).

De asemenea, noua propunere atrage atentia asupra faptului ca se incalca principiul neutralitatii TVA:

"In cadrul legislatiei fiscale privind sistemul TVA la incasare din Romania, consideram incalcat principiul neutralitatii TVA, deoarece exigibilitatea colectarii TVA pentru o livrare de bunuri sau prestare de serviciu care nu este incasata in termen de 90 de zile calendaristice, intervine odata cu depasirea acestui termen, insa exigibilitatea deducerii nu se face in acelasi moment, ci doar in momentul in care se efectueaza plata.

Prin aceste prevederi, daca beneficiarul nu achita furnizorului care aplica sistemul TVA la incasare in 90 de zile de la emiterea contravalorii facturii, nu va putea deduce TVA, insa furnizorul este obligat la colectarea TVA."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFP":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016