Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli cu utilitati - Refacturare catre chirias. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: refacturare utilitati, spatiu comercial, inchiriere imobile, tva

O societate are ca obiect principal de activitate inchirierea de spatii comerciale. Aceste spatii se afla situate la parter de bloc. Asociatiile de proprietari emit facturi pentru cheltuielile administrative pe respectiva asociatie, fara TVA (asociatiile fiind neplatitoare de TVA). Asociatiile de proprietari emit facturi fara TVA, dar asociatiile includ TVA-ul in pret cand le emit.

Daca societatea care primeste factura de la asociatia de proprietari trebuie sa refactureze chiriasului cota parte pentru intretinere, cum se refactureaza aceste cheltuieli catre chirias? Cu sau fara TVA, avand in in vedere faptul ca societatea este platitoare de TVA? Societatea care inchiriaza spatii primeste facturi de la furnizori respectiv Enel, Raja (exemplu: apa cu 9%, curent 19%). Cand societatea noastra le va refactura catre chiriasi cum o va face, va respecta exact cotele de TVA inscrisa in facturile de la furnizori (respectiv apa 9%, curent 19% etc)?

Raspunsul specialistului

Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect la refacturare se tine cont de faptul ca serviciile de administrare/furnizare utilitati reprezinta operatiunie taxabile (nu se aplica nicio scutire pentru serviciile refacturate), fara a tine cont de faptul ca prestatorul nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.

In acest sens, aduc drept argument prevederile alin. (6) din Normele de aplicare ale art. 286 alin. (6):
Conform pct. 31 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la pct. 31 alin. (5) din Norme, nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la pct. 31 alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
 
Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
    a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
    b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
Prin urmare, in situatia in care valoarea utilitatilor nu este inclusa in tariful de inchiriere, la refacturarea acestora, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa aplice acelasi regim de taxare si aceeasi cota aplicata de catre furnizorul de utilitati.
 
La refacturare, societatea dumneavoastra aplica structura de comisionar, caz in care primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele beneficiarilor. In acest caz, la refacturare, prin aplicarea structurii de comisionar, exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii, fiind aplicabil regimul fiscal al operatiunilor refacturate in ceea ce priveste:
-    locul prestarii;
-    regimul de taxare;
-    cotele.
 
Deci, la refacturarea consumului de apa se aplica cota redusa TVA 9%, la curent 19%, chiar daca refacturarea s-a efectuat de catre o societate care se afla in regimul special de scutire pentru intreprinderi mici reglementat prin art. 310 din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli cu utilitati - Refacturare catre chirias. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 22 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016