Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Inchiriere imobil in regim de scutire. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: regim scutire tva, tratament tva, inchiriere imobile

Specialistul nostru ne va vorbi despre conditiile in care o societate ar putea sa opteze pentru facturarea chiriei fara TVA si care sunt consecintele fiscale din punct de vedere al TVA, plecand de la cazul descris in cele ce urmeaza.

"Societatea noastra detine un imobil cumparat in anul 1995. Imobilul a suferit in decursul timpului o modernizare (lucrari efectuate de catre chirias pentru care s-a primit un pv de receptie) reevaluari - acestea au majorat valoarea cladirii. Acest imobil este inchiriat, chiria facturandu-se in prezent cu TVA (prin optiune). In conditiile in care societatea ar dori sa opteze pentru facturarea chiriei fara TVA, care sunt consecintele fiscale dpdv al TVA? Trebuie facuta ajustarea TVA-ului dedus la achizitie? Pe ce perioada? Trebuie calculata prorata incepand cu luna in care facturarea va fi fara TVA? Alte implicatii fiscale?"
 

Raspunsul specialistului


Incepand cu 01 ianuarie 2017 ajustarea tva in cazul bunurilor de capital nu se mai efectueaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare, ci pentru o cincime sau, dupa caz, o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an.
 
Potrivit art. 305 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d), pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare. 
 
Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt receptionate, pentru bunurile de capital prevazute la art. 305 alin. (2) lit. b), care sunt construite, si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari este anul aderarii sau un alt an ulterior anului aderarii, conform art. 305 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Conform art. 305 alin. (4) lit. a) punctul 3 si art. 305 alin. (5) lit. a)din Codul fiscal, in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o masura diferita fata de deducerea initiala, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani, pentru o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare.
 
In concluzie, in cazul inchirierii unui imobil in regim de scutire, ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani, pentru o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare. In speta data imobilul se afla in afara perioadei de ajustare si nu rezulta din descrierea dumneavoastra ca ati dedus tva la amenajarile/modernizarile efectuate.
 
Potrivit art. 305 alin. (5) din Codul fiscal, taxa aferenta achizitiilor pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se deduce pe baza de pro rata.

Avand in vedere ca se cunoaste destinatia bunului imobil doar pentru inchirierea in regim de scutire, deducerea se poate efectua pe baza organizarii evidentei achizitiilor efectuate in scopul activitatii de inchiriere in regim de scutire.
 
Astfel, opinia mea este ca in cazul inchirierii unui imobil in regim de scutire nu trebuie sa calculati pro rata pentru operatiunile legate direct de bunul imobil inchiriat in regim de scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. De exemplu, daca achizitionati servicii de curatenie, amenajari si altele pentru imobilul in cauza, nu veti deduce tva aferenta facturilor respective pentru ca nu efectuati achizitiile in scopul unor operatiuni taxabile.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016