Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, o persoana fizica obtine venituri din inchiriere bunuri imobile si depaseste plafonul de 220.000 lei. Aceasta depune 020 si se inregistreaza ca platitor de TVA in 10 zile de la depasire plafon. Dupa inregistrare, emite facturi si depune decontul de TVA 300.
Iata raspunsul specialistului!
Veniturile din inchiriere sunt operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere, conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit.e) din Codul fiscal.
In situatia in care aplicati acest regim de scutire, nu puteti deduce TVA, aferent achizitiilor aferente desfasurarii activitatii de inchiriere (ex. energie, salubritate, servicii telefonie, internet, etc)
Livrarile de bunuri si prestarile de servicii scutite fara drept de deducere se raporteaza in D300 la rd. 15.
Conform prevederilor de la art. 316 alim. (20) si a celor de la pct. 88 alin. (10) din Normele metodologice, daca persoana fizica desfaosara exclusiv activitati fara drept de deducere conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, de exemplu, nu avea obligatia sa se inregistreze in scop de TVA.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care, ulterior inregistrarii respective, desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, va solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile.
Prin urmare, daca persoana fizica desfasoara exclusiv activitati fara drept de deducere (inchiriere), nu are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA.
Daca s-a inregistrat in scop de TVA, va solicita iesirea din evidenta platitorilor de TVA, prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere, la organul fiscal competent, daca desfasoara numai activitati scutite fara drept de deducere, conform art. 292 alin. (2) lit.e) din Codul fiscal
Numai daca persoana fizica inregistrata in scop de TVA conform art. 316 din Codul fiscal a optat pentru taxare, din punct de vedere al TVA, prin depunerea unei notificari la organul fiscal, conform prevederilor de la art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, aceasta va intocmi facturi cu TVa si va deduce TVA pentru achzitiile aferente acestei activitati.
O copie dupa notificare trebuie trimisa si clientilor.
Daca persoana fizica nu este inregistrata in scop de TVA si intentioneaza sa relalizeze operatiuni in sfera TVA (ex. inchiriere imobile cu TVA) va solicitia inregistrarea in scop de TVA, la organul fiscal de care apartine, prin depunerea la organul fiscal a formularelor 020, 098 precum si alte informatii si documente solicitate de organul fiscal competent.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu, consultant fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Rezolvam rapid spetele dificile: facturarea transportului catre casa de expeditii din RomaniaProfit reinvestit la SRL-D. Care sunt inregistrarile contabile?Infiintare SRL. Implicatii TVA si achizitii intracomunitareVIDEO: Deductibilitate TVA. Achizitie auto transport de persoaneTaxarea inversa in 2016 - proceduri, explicatii si studii de cazUltimele articole
Factura pe alt nume in export. Cum obtii scutirea de TVA + documente necesareD300 ANAF. Cum tratezi in D300 TVA-ul fara drept de deducereTVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corectFirme care fac achizitii intracomunitare. EXEMPLU util pentru completarea D390Achizitii intracomunitare: Cand este necesar codul de TVA si cum sa il obtiiArticole similare
OpenBudget arata ce taxe si impozite platesc salariatii si unde ajung banii publiciFlorin Citu face bilantul celor trei luni de guvernare: Avem un efect pozitiv asupra economiei!Deductibilitate TVA in cazul unor cheltuieli cu angajatiiContract de comision. Care sunt obligatiile de inregistrare si declarare a unui PFA?Transformare imprumut in venit. Solutie fiscalaUltimele articole
PFA la norma de venit si salariat. Ce obligatii CAS si CASS are in 2025PFA si depasirea plafonului de 300.000 lei: Trece sau nu la TVA?Declaratie Unica. Formularul poate fi depus pana pe 26 mai 2025Taxe PFA: Cum calculeaza CASS un PFA care este si pensionarDeclaratia Unica in 2025. Cum se declara in formular VENITURIle din chirii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"