Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, o persoana fizica obtine venituri din inchiriere bunuri imobile si depaseste plafonul de 220.000 lei. Aceasta depune 020 si se inregistreaza ca platitor de TVA in 10 zile de la depasire plafon. Dupa inregistrare, emite facturi si depune decontul de TVA 300.
Iata raspunsul specialistului!
Veniturile din inchiriere sunt operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere, conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit.e) din Codul fiscal.
In situatia in care aplicati acest regim de scutire, nu puteti deduce TVA, aferent achizitiilor aferente desfasurarii activitatii de inchiriere (ex. energie, salubritate, servicii telefonie, internet, etc)
Livrarile de bunuri si prestarile de servicii scutite fara drept de deducere se raporteaza in D300 la rd. 15.
Conform prevederilor de la art. 316 alim. (20) si a celor de la pct. 88 alin. (10) din Normele metodologice, daca persoana fizica desfaosara exclusiv activitati fara drept de deducere conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, de exemplu, nu avea obligatia sa se inregistreze in scop de TVA.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care, ulterior inregistrarii respective, desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, va solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile.
Prin urmare, daca persoana fizica desfasoara exclusiv activitati fara drept de deducere (inchiriere), nu are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA.
Daca s-a inregistrat in scop de TVA, va solicita iesirea din evidenta platitorilor de TVA, prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere, la organul fiscal competent, daca desfasoara numai activitati scutite fara drept de deducere, conform art. 292 alin. (2) lit.e) din Codul fiscal
Numai daca persoana fizica inregistrata in scop de TVA conform art. 316 din Codul fiscal a optat pentru taxare, din punct de vedere al TVA, prin depunerea unei notificari la organul fiscal, conform prevederilor de la art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, aceasta va intocmi facturi cu TVa si va deduce TVA pentru achzitiile aferente acestei activitati.
O copie dupa notificare trebuie trimisa si clientilor.
Daca persoana fizica nu este inregistrata in scop de TVA si intentioneaza sa relalizeze operatiuni in sfera TVA (ex. inchiriere imobile cu TVA) va solicitia inregistrarea in scop de TVA, la organul fiscal de care apartine, prin depunerea la organul fiscal a formularelor 020, 098 precum si alte informatii si documente solicitate de organul fiscal competent.
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu, consultant fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Participare la un targ din Germania. Facturam cu TVA?Cand NU se considera depasit plafonul de scutire pentru firmele care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVACodul Fiscal, modificat pe partea de TVA. Ce prevederi au fost introduse prin HG 653/2023Isarescu: \"Romanii parca mananca paine si tigari\"Noi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
E-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaArticole similare
Casare mijloc fix. TVA. Deductibilitatea cheltuielilorCe cheltuieli poate deduce un PFA in 2016?Cum se pot compensa platile si cum se calculeaza? Caz concret pentru PFASocietatile de tip SRL-D pot ramane la plata impozitului micro din 2023 daca nu au angajati?Tipologia faptelor pentru care au fost aplicate sanctiuni contraventionale de catre ANAF in 2021Ultimele articole
Bilant interimar sem. III 2024. Se poate intocmi bilant interimar in luna decembrie?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe VENITURIle microMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"