Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transfer imobil in contul dividendelor. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: dividende, transfer imobil, tratament tva, codul fiscal

In studiul de caz pe care vi-l propunem astazi, vom vedea care este tratamentul fiscal TVA pentru transferul unui imobil in contul dividendelor incasate de asociati. "In decembrie 2014 se achizitioneaza un imobil in suma de 817.052 lei, format din constructie in valoare de 261.324 lei si teren in valoare de 555.728 lei. Achizitia a fost fara TVA.

Pentru constructie se fac investitii in regie proprie, care au fost incluse in valoarea cladirii astfel: - 50.508 lei pentru care s-a dedus un TVA in suma de 8,011 lei; (receptie lucrari in data de 01.07.2016); - 544.858 lei pentru care s-a dedus un TVA in suma de 94.414 lei; (receptie lucrari in data de 30.11.2018). In iunie 2019 se doreste transferul imobilului catre asociati persoane fizice sub forma dividendelor. Se intocmeste un raport de evaluare, care stabileste valoarea justa estimata astfel: pentru teren 560.254 lei si pentru cladire 835.250 lei. Va rugam sa ne indicati tratamentul fiscal corect din punct de vedere TVA pentru aceasta tranzactie".
 
Raspunsul specialistului

Transferul dreptului de a dispune asupra imobilului, chiar daca are ca scop plata in natura a dividendelor cuvenite actionarilor este o operatiune in sfera de aplicare a TVA, pentru care se percepe TVA, in masura in care nu se aplica nicio scutire.
 
Pentru aplicarea tratamentului TVA pentru un astfel de transfer se vor aplica prevederile art. 294 alin. 2 lit. f din Codul fiscal si ale pct. 55 din Normele metodologice de aplicare.
 
Avand in vedere ca se livreaza o constructie cu teren, presupunand ca acestea formeaza un corp funciar unic, identificat printr-un singur numar cadastral, terenul va urma regimul constructiei deoarece valoarea acestuia este mai mica decat valoarea cladirii conform raportului de evaluare, dupa cum se arata la pct. 55 alin. 1 lit. a din norme.
 
La randul ei cladirea a suferit transformari si potrivit art. 294 alin. 2 lit. f pct. 4 din Codul fiscal o constructie este considerata noua daca costul transformarii, exclusiv TVA, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila.
 
Din cele prezentate reiese ca in cazul celei de-a doua investitii de 544.858 lei din anul 2018 a fost depasit procentul de 50% din valoarea cladirii ulterioara receptiei investitiei (261.324 lei 50.508 lei 544.858 lei = 856.690 lei), respectiv 63,6%, astfel ca aceasta va fi considerata noua pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei utilizari a cladirii transformate, adica pana la data de 31 decembrie 2019, asa cum reiese din prevederile art. 294 alin. 2 lit. f pct. 3-4 din Codul fiscal si ale pct. 55 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare.
 
In consecinta, transferul dreptului de proprietate asupra imobilului cladire teren din luna iunie 2019 este taxabil prin efectul legii si societatea va trebui sa colecteze TVA aferenta, neputadu-se aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 292 alin. 2 lit. f din Codul fiscal, ci exceptia de la acelasi articol din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transfer imobil in contul dividendelor. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016