Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Imprumut intre firme. Tratament TVA pentru comisioane

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: tva, servicii bancare, codul fiscal

O companie a luat o linie de credit de la o companie din grup din Austria. Pentru aceast credit, plateste dobanda si doua comisioane (disponibilitatea si garantia liniei de credit). Ambele companii sunt platitoare de TVA. Pentru comisioanele aferente creditului (considerate cheltuieli financiare) facturate de compania din Austria se aplica masurile simplificate de TVA? Acestea sunt intrebarile la care va raspunde specialistul nostru in studiul de caz propus astazi.

 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere ca imprumutul nu este primit de la o societate bancara, opinia mea este ca tratamentul aplicat este cel aferent unui imprumut intre firme.

Ati mentionat ca societatea din Austria factureaza doua comisioane: disponibilitatea si garantia liniei de credit.
 
Daca garantia liniei de credit este de fapt o suma care nu se returneaza, aceasta nu mai poate fi considerata garantie, ci o prestare de serviciu normala.

Astfel, opinia mea este ca societatea dumneavoastra nu efectueaza o achizitie de servicii bancare si a unor servicii normale, prestate de o alta persoana impozabila.

Serviciile legate de acordarea unui imprumut prestate de o persoana impozabila catre o alta persoana impozabila nu se incadreaza la exceptiile prevazute la art. 278 din Codul fiscal. Prin urmare, locul prestarii din punct de vedere al TVA se stabileste conform regulii generale prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

Serviciile sunt impozabile la sediul beneficiarului, deci in Romania, iar societatea dumneavoastra este obligata la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal si primiti factura fara TVA.
 
Pentru ca societatea dumneavoastra este inregistrata in scopuri de TVA, nu va plati efectiv TVA, ci va evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6), asa cum prevedere art. 326 alin. (2) din Codul fiscal.

Cu alte cuvinte, veti aplica taxare inversa pentru serviciile primite:

628 = 401 valoare servicii

4426 = 4427 valoare TVA
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Achizitie intracomunitara facturata cu TVA

Intrebare: O firma din Romania platitoare de TVA face o comanda online pe un site pentru niste piese de schimb pentru masina care este in proprietatea societatii. Livrarea produselor se face prin Fan Courier cu plata ramburs. Factura pentru aceasta achizitie este emisa de catre o firma din Slovacia cu cota de TVA de 19%. Este considerata aceasta o achizitie intracomunitara si ar trebui declarata in D390? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile

Intrebare: O societate se lichideaza voluntar cu distribuire de bunuri prin ONRC. Avem de distribuit: teren 1.170.000 lei, cladire -891.000 lei (107.104 lei). Ce document intocmesc pentru iesirea bunurilor din societate? Care este valoarea cu care ies bunurile? Ce impozite si taxe trebuie avute in vedere la iesirea acestor bunuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016