keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Servicii bancare achizitionate din UE. Ce implicatii TVA apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 14 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: servicii bancare, tva, declaratia 390, comision bancar, deducere, servicii asigurari

In analiza urmatoare, aducem in prim-plan ca exemplu o societate comerciala romaneasca care achizitioneaza din Uniunea Europeana de la o societate impozabila, servicii de asigurari, respectiv servicii bancare (comision bancar). Vom vedea cum ar fi trebuit tratate aceste achizitii din punct de vedere al TVA-ului in anul 2015 si daca trebuie declarate in declaratia recapitulativa.

Serviciile de bancare si de asigurari sunt in general operatiuni scutite fara drept de deducere (atat conform art. 141 alin.2 lit. a si b din Codul fiscal valabil pentru anul 2015 si in acest caz nu aveati obliagatia raportarii lor in Declaratia 390.

Insa trebuie sa analizati foarte bine natura tranzactiilor derulate, deoarece exista anumite exceptii care schimba incadrarea fiscal din operatiuni scutite fara drept de deducere la opratiuni taxabile, cu obligatii de raportare.

Redam mai jos prevederile legale:

(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

a) prestarile urmatoarelor servicii de natura financiar-bancara:
1. acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda;
2. negocierea garantiilor de credit ori a altor garantii sau orice operatiuni cu astfel de garantii, precum si administrarea garantiilor de credit de catre persoana care acorda creditul;
3. tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;
4. tranzactii, inclusiv negocierea, privind valuta, bancnotele si monedele utilizate ca mijloc legal de plata, cu exceptia obiectelor de colectie, si anume monede de aur, argint sau din alt metal ori bancnote care nu sunt utilizate in mod normal ca mijloc legal de plata sau monede de interes numismatic;
5. tranzactii, inclusiv negocierea, dar exceptand administrarea sau pastrarea in siguranta, cu actiuni, parti sociale in societati comerciale sau asociatii, obligatiuni garantate si alte instrumente financiare, cu exceptia documentelor care stabilesc drepturi asupra bunurilor;
6. administrarea de fonduri speciale de investitii;
b) operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;  

Normele metodologice prevad:

"35. (1) In sensul art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operatiuni scutite de taxa, serviciile externalizate trebuie sa fie servicii distincte care sa indeplineasca caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa. Scutirile se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate. In acest sens au fost date si deciziile Curtii Europene de Justitie: C-2/95 SDC; C-235/00 CSC; C-169/04 Abbey National. Serviciile externalizate aferente operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, precum serviciile de marketing, cercetare, serviciile juridice, serviciile de contabilitate si/sau de audit, nu se cuprind in sfera operatiunilor scutite de taxa.”

In opinia noastra in situatia in care comisionul bancar este datorat pentru operatiuni de natura celor de mai sus la punctele 1-6  - acesta este o operatiune accesorie operatiunii de baza si astfel este scutit fara drept de deducere. In aceste conditii, nu trebuie raportat in Declaratia 390.

Daca acest comision este aferent unor servicii externalizate (serviciile de marketing, cercetare, serviciile juridice, serviciile de contabilitate si/sau de audit, etc.), atunci nici acesta nu se cuprinde in sfera operatiunilor scutite. In aceste cazuri, comisionul trebuia raportat in Declaratia 390.

In ceea ce priveste asigurarile, normele metodologice prevad:

"35^1. (1) In sfera operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal
nu se cuprind operatiuni precum serviciile de marketing si serviciile administrative, cum ar fi acceptarea cererilor de asigurare, gestionarea modificarii contractelor si a primelor de asigurare, incheierea, administrarea si rezilierea politelor, organizarea si managementul sistemului informatic, furnizarea de informatii si intocmirea rapoartelor pentru partile asigurate, furnizate de alte persoane impozabile catre persoanele impozabile care realizeaza operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-472/03 Arthur Andersen.

(2) O caracteristica esentiala a unui serviciu de asigurare o reprezinta existenta unei relatii contractuale intre prestator si beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxa pentru serviciile de asigurare si/sau de reasigurare se aplica de catre societatea care suporta riscul si care incheie contractul cu clientii, inclusiv in cazul externalizarii tranzactiilor in domeniul asigurarilor/reasigurarilor. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-240/99 Skandia.
(3) Nu sunt scutite de taxa conform art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal serviciile de evaluare a riscurilor si/sau a daunelor, furnizate de alte persoane impozabile catre persoanele impozabile care realizeaza operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-8/01 Taksatorringen.”

Asadar, in functie de natura serviciilor achizitionate conform prevederilor contractuale , daca se includ sau nu in servicii scutite fara drept de deducere, aveati sau nu obligatia raportarii in Declaratia 390.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor


Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016