Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In atentia persoanelor care in anul precedent nu a depasit plafonul de scutire TVA de 65.000 euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: decont de taxa, anularea inregistrarii in scopuri de tva, 65 000 euro, nedepasire plafon

Va informam ca a fost emis un comunicat de catre ANAF in atentia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care in anul precedent nu au depasit plafonul de scutire TVA de 65.000 euro.


Potrivit prevederilor art.152 alin. (7) din Codul fiscal persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 care in cursul anului calendaristic precedent nu a depasit plafonul de scutire de 65.000 euro poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.

Formularul pe baza caruia se solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 este formularul 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal" al carui model a fost aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. nr. 1768/2012 publicat in M.O. nr. 795/21.11.2012.

Formularul se depune la organul fiscal competent intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila.

Formularul este structurat in 5 sectiuni:


IMPORTANT:

Sectiunea III "Cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, realizata se completeaza cu cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta de catre persoana impozabila calculata conform prevederilor art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.

Cifra de afaceri se calculeaza in lei, pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari aferente operatiunilor efectuate in cursul anului calendaristic precedent celui in care se depune declaratia de mentiuni.

Sectiunea IV "Cifra de afaceri realizata in anul in curs, pana la data depunerii formularului 096 se completeazs cu cifra de afaceri obtinuta in anul in curs, pana la data depunerii formularului, calculata conform prevederilor art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.

Art. 152 alin. (2) din Codul fiscal: Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea celor de mai sus este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).


Art. 152 alin. (5) din Codul fiscal: Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este de 65.000 euro, respectiv 220.000 lei.

DE RETINUT:

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila de la data comunicarii "Deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA".

Pana la comunicarea "Deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA", persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153.

Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta in termenul stabilit are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa. Termen: pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata "Decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA", indiferent de perioada fiscala aplicata (luna/trimestru).

In ultimul decont de taxa depus, persoana impozabila are obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa conform Titlului VI  "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art.152 alin. (71) din Codul fiscal daca, ulterior scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, persoana impozabila realizeaza in cursul unui an calendaristic o cifra de afaceri mai mare sau egala cu plafonul de scutire de 65.000 euro, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA .

Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 153, persoana impozabila are dreptul sa efectueze ajustarile de taxa care vor fi reflectate in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.

Persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, dar care efectueaza si operatiuni intracomunitare trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 1531 prin depunerea formularului 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" concomitent cu depunerea formularului 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal".

Sursa: Finante Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In atentia persoanelor care in anul precedent nu a depasit plafonul de scutire TVA de 65.000 euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016