Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii. Avansuri facturate. Cifra de afaceri depasire plafon TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: depasire plafon tva, cifra de afaceri, srl

In studiul de caz pe care vi-l propunem astazi vom vedea cum se calculeaza cifra de afaceri, in functie de care se stabileste daca o firma este platitoare de TVA.

Intrebare: 

Un SRL - prestator de servicii - in primul an de functionare (2016) realizeaza cifra de afaceri in valoare de 174.009 (deci operatiuni de genul 4111=704) si mai are in cursul lunii decembrie 2016 o factura de avans in valoare de 45.000 lei (operatiune inregistrata 4111=419). In ianuarie 2017 se storneaza factura de avans si se factureaza toata valoarea contractului, adica au fost inregistrate 4111=419 (45000) si 4111=704 100.000 lei. La finalul anului - CA = 251.263 lei (in aceasta valoare intrand si cei 100.000 lei facturati). Societatea considera ca cifra pentru calcul plafon TVA este 251.263-45.000 lei =206.263, in concluzie nu solicita inregistrarea ca platitor de TVA. ANAF, dupa depunerea bilantului, il inregistreaza din oficiu ca platitor de TVA datorita cifrei de afaceri mentionata in bilant. Cine procedeaza corect? ANAF sau contribuabilul?
 

Raspunsul specialistului


Conform art. 310 din Codul fiscal in vigoare in anul 2016:
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire , pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
 
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
 
Normele metodologice de aplicarea art. 310 din Codul fiscal, pc. 83 alin. (3) stabilesc ca, la determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.
Astfel,cifra de afaceri in functie de care se aplica plafonul se scutire pentru intreprinderile mici nu este egala cu cifra de afaceri calculata conform reglementarilor contabile. Aceasta se determina conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal si nu pe baza situatiilor financiare in cadrul carora se regaseste cifra de afaceri determinata conform reglementarilor contabile aplicabile.
 
Asadar, cifra de afaceri in functie de care se calculeaza plafonul de 220.000 lei in functie de care societatii ii revenea obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA este diferita de cifra de afaceri calculata conform reglementarilor contabile (care nu include contul 419). La determinarea plafonului de scutire pentru intreprinderile mici se iau in considerare si facturile de avans pentru operatiunile taxabile. Ca atare, pentru anul 2016, la stabilirea plafonului de 220.000 lei se ia in considerare si suma de 45.000 lei reprezentand avans facturat conform art. 319 din Codul fiscal. Considerand ca cele mentionate sunt singurele facturi emise in anul 2016, in acest an cifra de afaceri pentru aplicarea plafonului de scutire pentru intreprinderile mici este de 174.009 lei 45.000 lei = 219.009 lei (sub 220.000 lei astfel ca societatea nu are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA).
 
In anul 2017 se ia in considerare valoare facturata, respectiv valoarea serviciului diminuata cu avansul facturat in 2016 (si luat in considerare la cifra de afaceri in materie de plafon de scutire a TVA a acestui an - conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal), respectiv 100.000 lei - 45.000 lei= 55.000 lei. Pe langa aceasta suma se vor lua in considerare si restul facturilor emise in anul 2017, inclusiv avansuri sau sume facturate inainte de prestarea serviciilor.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii. Avansuri facturate. Cifra de afaceri depasire plafon TVA":
Rating:

Nota: 2.79 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016