Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Taxe SRL. Ce taxe plateste un SRL in 2025

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Feb. 2025
taxe srl
Tags: srl, ce este un srl, taxe srl

Multe persoane care vor sa isi deschida o afacere aleg ca forma de organizare SRL-ul, iar in acest context este bine ca acestia sa cunoasca mai multe detalii despre aceste entitati, precum avantajele lor, dar si ce taxe trebuie sa achite in 2025.

Ce este un SRL

SRL-ul, adica o societate cu raspundere limitata, este o forma de organizare care poate fi aleasa de persoanele care desfasoara activitati economice, fiind chiar preferata de multi dintre acestia, pentru ca raspunderea in fata legii este limitata. Este bine de stiut ca asociatii SRL-ului au o raspundere limitata fata de companie, in functie de aportul lor asupra capitalului.

Cate coduri CAEN poate avea un SRL

O societate cu raspundere limitata poate avea un singur cod CAEN principal si, teoretic, un numar nelimitat de coduri CAEN secundare.

Ce taxe plateste un SRL in 2025

SRL-urile vor avea urmatoarele obligatii fiscale de plata:
 
Microintreprinderile vor plati impozit pe venit (1% pentru microintreprinderile care nu depasesc 60.000 euro si 3 % pentru microintreprinderile cu cifra de afaceri mai mare de 60.000 euro)

ATENTIE! Cota de impozitare de 1% se aplica doar in acele cazuri in care veniturile microintreprinderilor nu depasesc 60.000 de euro si nu desfasoara activitati in IT, horeca, domeniul medical, juridic.
 
Companiile cu cifra de afaceri mai mare de 250.000 euro – platesc impozit pe profit (16% conform art. 17 din Codul Fiscal)
Impozit pe dividende – Acesta este de 10% (cota aplicata asupra veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025)
CASS pe dividende – 10% din baza de calcul de 6, 12 sau 24 salarii minime pe economie).
Contributia asiguratorie de munca 2,25% (doar in cazul in care aveti angajati);
In acest caz va trebui sa retineti de la angajat si celelalte taxe salariale (impozitul pe venit – 10%, Contributia de Asigurari Sociale (CAS) – 25% si Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS)- 10%).

Avantajele si dezavantajele alegerii unui SRL

Avantaje SRL:
  • Raspundere limitata: Asociatii raspund doar in limita capitalului social (data cu intrarea in vigoare a Legii 223/2020, capitalul social minim este de 1 Leu;), ceea ce reduce riscul personal;
  • Pentru SRL, nu exista limitari in cee ace priveste  numarul salariatilor;
  • TVA in valoare de 19%, in cazul in care depasesti plafonul; conform art. 330 din Codul fiscal, o firma devine platitoare de TVA in momentul in care cifra de afaceri anuala depaseste plafonul de 88.500 de euro, adica 300.000 de lei. 
Cand mentionam „cifra de afaceri”, ne referim la valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuata de persoana impozabila, pe parcursul unui an calendaristic.
  • Scalabilitate: Este ideal pentru gestionarea unui numar mare de imobile si pentru cresterea afacerii.

Dezavantaje SRL:

  • Contabilitate mai complexa: SRL-ul necesita contabilitate in partida dubla si colaborarea cu un contabil autorizat, ceea ce implica costuri suplimentare.
  • Formalitati mai complexe: Infiintarea si administrarea unui SRL implica mai multa birocratie (ex. depunerea bilantului anual, sedinte ale asociatilor, etc.).
  • Distribuirea profitului: Daca vrei sa folosesti banii din firma pentru uz personal, trebuie sa platesti dividende, care sunt impozitate cu 10% in 2025.
  • de la 1 ianuarie 2025 devine obligatoriu si pentru micii contribuabili (firme) depunerea la ANAF a Declaratiei 406, SAF-T (Fisierul Standard de Control Fiscal). Pana acum erau obligate sa aplice acest sistem doar firmele mari si mijlocii. SAF-T este un sistem prin care companiile transmit la ANAF informatii detaliate despre tranzactii, facturi, plati si operatiuni contabile.

Calculator SRL

Pentru a vedea cum va calculati taxele in cazul in care detineti un SRL, puteti folosi un calculator online.

Click AICI pentru a-l incerca>>

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016