Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Calcularea plafonului. Metoda si informatii explicative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: plafon sponsorizare, decont, cod fiscal, livrare bunuri, sume, perioada fiscala

Incepand cu 2013, tratamentul fiscal din punct de vedere TVA aferent operatiunilor de sponsorizare s-a modificat sastfel ca nu constituie livrare de bunuri in sensul TVA , daca valoarea se incadreaza in 3 la mie din CA constituita din operatiuni taxabile scutite cu sau fara DDD, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate cf art. 132 si 133, iar incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de TVA depuse pe un an si nu din situatiile financiare anuale?, se mentioneaza in studiul de caz pe care il solutionam prin cele ce urmeaza, oferind raspuns intrebarilor de mai jos:

1. Ce randuri din decont se iau in considerare pentru calcularea plafonului? Nu se tine cont de depasirea rezultata la calculul impozitului pe profit, ci doar de acest plafon 3 la mie calculat din decont, indiferent daca, de exemplu, limita la calculul impozitului pe profit este de 20% din impozitul pe profitul calculat, iar suma depasita este alta?
2. Se precizeaza faptul ca TVA-ul colectat aferent  depasirii se include in decontul pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv. Practic dupa intocmirea decontului in decembrie, se calculeaza limita si se face o autofactura 635 ned = 4427?
3. Nu se iau in calcul pentru incadrare in plafon sponsorizarile acordate in numerar si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Din plafonul de 3 la mie calculat pe baza datelor din decont se scad sumele platite numerar si apoi se aplica TVA 24 %?
Potrivit art. 128 alin (8) din Codul Fiscal  nu constituie livrare de bunuri, acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare.
            Potrivit normelor date in aplicarea articolului mentionat, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 132 si 133 din Codul fiscal.
       incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic.
        Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
      Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa.
     Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv. 
     Pentru bunurile/serviciile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare si mecenat in cursul anului 2012 se aplica prevederile legale in vigoare in anul 2012, inclusiv in ceea ce priveste modul de determinare a depasirii plafonului si a perioadei fiscale in care se colecteaza TVA aferente acestei depasiri.
 
1. Incadrarea in plafonul de 3 la mie din cifra de afaceri nu se mai determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale, ci pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic si este independenta de reducerea de impozit pe profit acordata.
            Pentru incadrarea in plafonul de 3 la mie din cifra de afaceri se au in vedere randurile 1, 3, 9,10,11,13,14,15 din decontul de TVA, insumate.
 
 
2. TVA colectata aferenta depasirii nu se mai include in decontul de TVA intocmit pentru perioada anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile, ci in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv  in luna decembrie sau trimestrul IV.
            Pentru luna decembrie se intocmeste autofactura si se inregistreaza TVA colectata prin art. contabil
          635                   =                                  4427
            Acest TVA colectat se declara in decontul 300 aferent lunii decembrie sau trimestrului IV.
 3.  Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
Dupa determinarea cifrei de afaceri pe baza deconturilor se aplica procentul de 3 la mie, pentru determinarea plafonului de sponsorizare.
            Suma determinata reprezinta plafonul maxim pentru care nu se colecteaza TVA.
Valoarea sponsorizarilor totale efectuate minus sponsorizari efectuate in numerar se compara cu plafonul determinat de 3 la mie. Suma ce depaseste plafonul este asimilata unei livrari de bunuri si se colecteaza TVA aferenta.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Calcularea plafonului. Metoda si informatii explicative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016