keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Livrare bunuri. Care este tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2018
Tags: tva, livrare bunuri, tratament tva, declaratii anaf, facturare, cod fiscal, ue, uniunea europeana, declaratia 394

In analiza de mai jos, o societate achizitioneaza in luna aprilie prin comanda online de pe un site din Romania produse pentru utilizarea in procesul de productie.

1) Factura este emisa de catre o firma din Cehia cu cod de inregistrare TVA in lei. Cota de TVA trecuta pe factura este 0%. Plata se face la curier in lei.

Vom vedea daca aceasta achizitie se considera ca fiind intracomunitara.

2) Tot in aprilie, societatea achita un abonament pentru o platforma online pentru organizarea activitatii proprii. Plata se face online pe aceasta platforma.

In urma platii, societatea primeste pe e-mail o factura emisa automat cu numar si data, care are datele complete ale firmei, dar nu si datele emitentului (este trecut doar numele). Totusi, este precizata suma achitata (145 USD) si faptul ca plata este facuta online, prin card.

Societatea emitenta nu este in Uniunea Europeana. La momentul completarii online a datelor societatii, implicit a codului TVA a fost completata automat rubrica TVA 0%.

Vom vedea, de asemenea, cum se inregistreaza aceasta factura si ce declaratii trebuie intocmite.
 

Iata raspunsul specialistului!

1. Potrivit art. 275 din Codul Fiscal se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.

Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila, in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2) - (7).
 
Prin exceptie, in cazul unei vanzari la distanta care se efectueaza dintr-un stat membru spre Romania, locul livrarii se considera in Romania daca livrarea este efectuata catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia de la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila si daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) valoarea totala a vanzarilor la distanta al caror transport sau expediere in Romania se realizeaza de catre un furnizor, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste prin normele metodologice; sau –

b) furnizorul a optat in statul membru din care se transporta bunurile pentru considerarea vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din acel stat membru in Romania, ca avand loc in Romania.

Astfel, livrarile catre persoane impozabile sunt supuse regulilor generale in ceea ce priveste locul livrarii si aplicarea taxarii inverse la beneficiar.
             
Potrivit art. 294  alin (2 ) lit. a din Codul Fiscal  sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Achizitia reprezinta o achizitie intracomunitara, pentru care se aplica taxarea inversa, la suma inscrisa pe factura (in lei).
Factura se declara in declaratia 390 aferenta lunii iar TVA in decontul 300 la rd. 7, 7.1, 20 si 20.1. Nu se declara in declaratia 394.
 
2. Art. 278 alin (2) pevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Pentru serviciile prestate pe cale electronica, catre persoane impozabile nu se aplica alte reguli sau exceptii.

In masura in care societatea plateste un abonament lunar pentru gazduirea unei pagini sau dreptul de utilizare a unei platforme se va inregistra cheltuiala lunara aferenta acestei platforme.
 
Din punct de vedere al TVA, suma achitata reprezinta plata unui serviciu pentru care se aplica prevederile pct. 15 alin (7) din Normele de aplicare a Codului Fiscal.

Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal.

Pentru factura primita va aplica TVA in cota de 19%:

- Factura de servicii primita

- 612 = 401

Taxarea inversa:

- 4426  = 4427
 
In decontul 300 valoarea TVA se va completa la randurile 7 si 20.

Factura se va declara in Declaratia 394 la sectiunea F.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016