Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii transport - tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: servicii transport, facturare in avans, tva, d390

Care este regimul TVA aplicat facturii emise de transportator firmei din Romania ( scutita in Romania sau impozabila cu taxare inversa)? Dar daca transportul s-ar efectua catre un client din Republica Moldova de catre o firma tot din Rep.Moldova, factura emisa de transportatorul din Rep Moldova ar fi scutita ( fara a se mai raporta in D390)?

O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania livreaza marfuri catre o firma Alfa din Bulgaria, transportul fiind efectuat din Romania in Bulgaria de catre firma Beta din Bulgaria. Societatea din Romania va refactura serviciile de transport catre clientii sai (din Bulgaria, Rep Moldova) ca fiind neimpozabile?
 
Potrivit specialistului nostru, in cazul refacturarii de cheltuieli efectuate pentru alta persoana pentru care firma primeste facturi pe numele sau pentru prestari de servicii efectuate in beneficiul partenerului extern, trebuie aplicata structura de comisionar. In aceasta calitate, firma isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile primite de la diversi furnizori de bunuri si prestatori de servicii .
 
In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.

Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
 
In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.
 
Serviciilor de transport li se aplica regula generala privind locul prestarii de servicii, potrivit careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice, conform art. 278, al. (2) din Codul Fiscal.
 
In primul caz in care societatea din Romania primeste o factura de servicii transport de la societatea Beta din UE(Bulgaria) si, conform intelegerilor cu partenerul Alfa tot din UE(Bulgaria) refactureaza acesteia cheltuielile de transport, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
 
- primirea facturii de servicii transport de la Beta
 
628/624    =  401
4426 = 4427
 
si refacturarea acestora catre firma Alfa:
411 = 704

Achizitia intracomunitara de servicii se declara in D300 la randurile 7,7.1,22,22.1 iar prestarea de servicii se declara in D300 RD. 3 ,3.1 si D390 cod P.
 
Prin refacturare, societatea efectueaza o prestare de servicii intracomunitara catre clientul UE, neimpozabila in Romania deoarece nu are locul prestarii in Romania (nu este indeplinita conditia de la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal), deci va emite factura fara TVA.
Prestarea intracomunitara va fi declarata de societate ca atare in declaratia recapitulativa 390 VIES conform art. 325 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si in decontul de TVA (rd. 3 si rd. 3.1).
 
In cazul doi in care societatea din Romania refactureaza catre o firma non-UE cheltuielile de transport efectuate in numele societatii din Moldova, societatea din Romania practic inregistreaza o cheltuiala concomitent cu un venit.
 
Potrivit art. 269 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin.(2) (activitatile producatorilor,comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Locul prestarii serviciilor de transport de bunuri din punct de vedere al TVA se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala), deci locul este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Conform pct.15 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa,conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.

Daca beneficiarul transportului este o firma nerezidenta iar transportul, locul prestarii serviciilor de transport din punct de vedere al TVA este la beneficiar,in afara UE,persoana obligata la plata TVA este beneficiarul serviciilor de transport, deci facturile se emit fara TVA, neimpozabil in Romania, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
 
624   =  401 primirea facturii de transport non UE
 
411 = 7588 refacturare servicii transport non UE
 
Refacturarea de servicii catre un client non UE se declara in D300 rd. 14 si nu se declara in D.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii transport - tratament TVA":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016