Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii de servicii transport in stat UE. Facem taxare inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, declaratia 390, achizitii servicii de transport

Vom analiza mai jos cazul unei societati care depune decont trimestrial. In luna martie primeste o factura dintr-un stat vecin (in euro, fara TVA) pentru o achizitie de servicii de transport. Vom stabili daca societatea va depune D390 si va trece la decont lunar, precum si daca va aplica taxare inversa.

Solutia consultantului:

Nu aveti obligatia schimbarii perioadei fiscale pentru achzitia de servicii de transport. Schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna intervine numai in cazul achzitiilor intracomunitare de bunuri potrivit art. 156^1 din Codul fiscal si a pct. 80 din Normele metodlogice.

Societatea are obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea declaratiei nr. 095 "Cerere de inregistrare in / radiere din / Registrul operatorilor intracomunitari " insotita de urmatoarele documente:

-Certificate de cazier judiciar pentru administratori, pentru societatile pe actiuni si a celor in comandita pe actiuni;
-Cazierele judiciare pentru administratori si pentru asociatii ce detin mai mult de 5% din capitalul social pentru celelalte forme de organizare ale societatilor (SRL, SNC, SCS etc);
- Daca in caziere sint inregistrate infractiuni, o justifice ca nu sint infractiuni economice;
-Certificat constator de la Registrul Comertului pentru identificarea modului de detinere a capitalului social.
 
Procedura de inregistrare in ROI se face conform art. 158^2 din Codul fiscal si OPANAF 1180/2012.

Factura de transport din Bulgaria este considerata  achizitie de servicii intracomunitara potrivit art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, iar serviciul respectiv este supus regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.
 
Aceasta inregistrare contabila trebuie reflectata si in evidenta fiscala a beneficiarului din Romania, constand in:

- jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
- jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
Factura trebuie raportata fiscal prin:

- decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

* la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu reportarea sumei la:
- randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ; Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
* randul 20 cu preluarea sumei la:
- randul 20.1;

 Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
 
- prin declaratia 390. Raportarea se efectueaza cu simbolul S chiar daca nu este valid codul de inregistrare in scopuri de TVA al prestatorului.Acest fapt este posibil si reglementat prin OANAF 76/2010 publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010. Prin acest ordin se reglementeaza faptul ca pentru raportarea achizitiilor intracomunitare de servicii se completeaza:

- fie codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului;
- fie doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila.

Declaratia 390 se depune pana  pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat achizitia se servicii de transport din Bulgaria, iar decontul se depune trimestrial in continuare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii de servicii transport in stat UE. Facem taxare inversa?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016