Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii servicii cazare pe teritoriul comunitar. Cum declaram operatiunile si ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: achizitii, factura, agentie de turism, tva, codul fiscal, declaratia 390, servicii turistice

In randurile de mai jos, avem cazul unei societati de turism, neplatitoare de TVA si microintreprindere, care emite factura unei persoane fizice din Romania pentru cazare in Franta, pentru o saptamana. Furnizorul din Franta nu emite factura societatii, ci doar contractul. Practic, firma de turism din Romania face plata doar in baza contractului.


Vom vedea daca furnizorul era obligat sa emita factura si cum se inregistreaza in contabilitate. De asemenea, stabilim daca astfel de operatiuni cu sau fara factura pentru servicii turistice din afara Romaniei intra la achizitii intracomunitare si ar trebuie inscrise in declaratia 390, alaturi de trecerea firmei la platitor de TVA.

Iata raspunsul oferit de specialist:

Serviciile de cazare pe teritoriul unui stat membru  nu se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare cu servicii, motiv pentru care, societatea de turism din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special, inainte de achizitia serviciilor respective, conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal. Serviciile de cazare sunt impozabile la locul unde este amplasat bunul imobil (hotelul sau orice alta structura de cazare, de exemplu, o vila), de exemplu in Franta, fara a fi impozabile in Romania, la beneficiar (agentia de turism).

In categoria operatiunilor intracomunitare de servicii se incadreaza doar operatiunile pentru care  se aplica  regula generala de taxare reglementata prin articolul 278 alineatul 2 din Codul fiscal
care prevede ca locul de prestare al serviciilor este locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii economice. Serviciile de cazare se incadreaza la exceptiile de la regula generala, fiind reglementate prin articolul 278 alineatul 4 litera a) deoarece sunt  considerate servicii legate de un bun imobil care au locul prestarii acolo unde  este stabilit bunul imobil "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile ...., de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping …".  

Avand in vedere ca nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii, valoarea serviciilor primite nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES.
   
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca furnizorul nu poate fi  obligat sa emita factura, daca legislatia fiscala din statul sau nu impune emiterea unui astfel de document pentru prestarea serviciilor. Totusi, conform prevederilor art. 319 " Facturarea", alin. (1) din Codul fiscal, poate fi considerata o factura insasi oferta  primita, in scris,  din partea prestatorului din care rezulta  datele de identificare ale acestuia, denumirea si valoarea serviciului, locul de prestare, perioada, tariful de inchiriere, etc.  "In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol ".

Deci, oferta primita poate tine loc de factura, daca informatiile inscrise corespund cu cele cuprinse in contract si suma de plata corespunde cu cea platita, conform extrasului de cont bancar.  Inregistrarile in evidenta contabila se efectueaza in baza urmatoarelor documente justificative:
- oferta primita, prin utilizarea cursului valutar  din data emiterii acesteia;
- extrasul de cont bancar prin care se face dovada platii.

Pe factura emisa catre cumparatorul din Romania, agentia de turism din Romania inscrie mentiunea "regim special de scutire cf. art. 310 din Legea nr. 227/2015".



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
   
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii servicii cazare pe teritoriul comunitar. Cum declaram operatiunile si ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016