keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

PFA si norma de venit. Care vor fi obligatiile declarative?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: norma de venit, limita, facturare, pfa, impozit, datorii, declaratie, 392 b

Se va stabili mai jos ce obligatii declarative exista si daca exista limita la facturare pentru un PFA cu norma de venit care se ocupa de cultura cerealelor.


Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
 
Persoana fizica care desfasoara activitatea agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual declaratia 221 la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.
 
Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere.

Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel:

a) 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
b) 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

In conformitate cu prevederile art. 49 alin. (9) din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
 
Asadar, plafonul de 100.000 de euro este anual. Acesta se calculeaza la sfarsitul anului fiscal iar echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

 Atentie, dupa depasirea plafonului de 65.000 de euro echivalent in lei la cursul de schimb valabil la data aderarii (3.3817), respectiv 220.000 de lei PFA are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

Asa cum este prevazut la punctul 62 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

Pana pe data de 25 februarie 2015 PFA are obligatia depunerii declaratiei 392 B Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ....” , daca nu se inregistreaza in scop de TVA in anul 2014 sau declaratia 392 A, in cazul in care PFA se inregistreaza in scop de TVA.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016