Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Persoana fizica autorizata desfasoara activitate din care obtine venituri sub 6 salarii minime pe economie. Este ?i salariat cu norma intreaga, are contributia de sanatate calculata la nivelul a peste 12 salarii minime pe economie. In ce conditii se incadreaza conformCodului fiscalsa plateasca contributia la sanatate? Este obligata si pe PFA? Multumesc anticipat!
CASS pentru PFA in 2024 – raspunsul specialistului:
Conform Codului Fiscal, in anul 2024 PFA-ul trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit.
Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul.
Incepand cu anul 2024, baza de calcul a CASS pentru PFA este venitul net realizat, care este plafonata la un minim de cel putin 6 salarii minime pe economie si un maxim de 60 de salarii minime pe economie. Acest lucru inseamna ca pentru o PFA care are venituri sub 6 salarii minime pe economie in anul 2024, inclusiv zero sau pierdere, plateste 10% la plafonul de 6 salarii minime pe economie.
Asadar, in 2024, orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul la cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii sau este pe pierdere.
In cazul in care titularul PFA a obtinut in 2024 un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sanatate ca salariat sau din alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim ci 10% la venitul realizat efectiv (daca a realizat 1000 lei venit net plateste 10% la 1000 lei, adica 100 lei CASS).
Conform art. 146 alin. (5^ 6)si alin. (5^ 7) din Codul fiscal
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(5^6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1), art. 138^3 alin. (1) sau art. 138^4 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate la art. 168 din Codul fiscal.
(5^7) Prevederile alin. (5^6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Asadar, exceptia de la lit. e) se aplica cand o persoana realizeaza cel putin salariul de baza minim brut pe tara in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
In cazul dvs, care sunteti salariat (cu norma intreaga) datorati impozit pe venit 10% ca PFA in 2024 aplicat la venit brut minus cheltuieli deductibile.
Ca o concluzie, PFA-urile vor datora sanatatea (CASS) in cota de 10% din plafon dupa cum urmeaza:
Veniturile sub 6 salarii - 10% aplicat la plafonul de minim 6 salarii minime.
Veniturile intre 6 si 60 de salarii - 10% aplicat la venitul efectiv realizat.
Veniturile peste 60 de salarii - 10% aplicat la plafonul de 60 de salarii minime.
Astfel, PFA-urile care realizeaza pierdere sau venit impozabil sub 6 salarii minime vor plati o contributie minima de 10% din plafonul de 6 salarii.
Exista insa o exceptie la aceasta contributie minima la sanatate si anume daca se plateste deja contributia la sanatate pentru alte venituri la nivelul de minim 6 salarii, atunci pentru PFA se va achita doar 10% calculat la venitul realizat efectiv si nu la plafonul de 6 salarii.
Deci cei care sunt salariati sau realizeaza alte venituri pentru care platesc deja contributia la sanatate nu sunt exceptati cu totul de la plata contributiei la sanatate pentru un PFA cu venituri sub 6 salarii. Ei doar calculeaza contributia datorata ca fiind 10% din venitul efectiv realizat si nu 10% din plafonul de 6 salarii.
Astfel veti plati mai putin, dar veti plati tot de 2 ori - o data ca angajat si o data pentru PFA.
Singurul lucru pozitiv la PFA-uri ar fi ca CASS (sanatatea) devine cheltuiala deductibila - ea scazandu-se direct prin declaratia unica (este o casuta speciala dedicata pentru evidentierea ei ca si cheltuiala), la fel ca si contributia la pensie.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce taxe, CAS, CASS si impozit sunt aplicabile unui PFA pentru a ramane cu suma de 8.000 ron net lunarPFA IN 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independentePFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiPFA IN 2024. Ce impozite si contributii achita in cazul in care este salariat la alt angajator? Dar daca nu este salariat?PFA in sistem real. Mai trebuie sa plateasca CAS si CASS daca este si angajata cu CIM?Ultimele articole
PFA IN 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"