Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Studiu de caz: Plata TVA in cazul fondului de comert si calculul impozitului pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 27 Iul. 2011
Tags: impozit pe profit, tva, codul fiscal, legea 26/1990

In cazul in care o societate vinde fond de comert (licenta farmacie) care nu se factureaza, reprezentand doar un transfer de active de la o societate la alta in baza contractului de ...


In cazul in care o societate vinde fond de comert (licenta farmacie) care nu se factureaza, reprezentand doar un transfer de active de la o societate la alta in baza contractului de vanzare-cumparare, se va plati TVA la aceasta suma? Mai mult decat atat, va intra acest transfer in calculul impozitului pe profit?

In primul rand, pentru o mai buna intelegere a situatiei date ca exemplu, trebuie precizat ca fondul de comert, conform dispozitiilor Legii 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se refera la firma, emblema, clientela, vadul comercial, drepturi de proprietate intelectuala (industriala si/sau de autor), bunuri mobile si imobile destinate activitatii societatii. Trebuie precizat si ca fondul de comert nu cuprinde creantele si datoriile societatii.

Firma comerciala este definita la art. 30 din Legea privind registrul comertului 26/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind denumirea sub care un comerciant iti desfasoara activitatea sa. Potrivit dispozitiilor aceluiasi act normativ, firma nu poate fi instrainata separat de fondul de comert la care este utilizata. Cumparatorul unui fond de comert poate utiliza firma anterioara care cuprinde numele persoanei fizice sau al unui asociat numai cu acordul expres al titularului.

Societatile cu raspundere limitata, societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni nu trebuie sa mentioneze raportul de succesiune in cuprinsul firmei. In ceea ce priveste activitatea unei farmacii, aceasta se desfasoara in baza prevederilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii farmaciei 266/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

Se mentioneaza astfel ca farmacia are in obiectul de activitate, in principal, comercializarea cu amanuntul a produselor farmaceutice. Pentru a putea functiona, farmacia trebuie sa obtina autorizatia de functionare emisa de Ministerul Sanatatii, pe numele persoanei juridice si al farmacistului-sef al farmaciei. In cazul in care farmacia isi schimba persoana juridica (se vinde) este necesara eliberarea unei noi autorizatii pe numele noii societati. ÃŽn cazul in care contractul de vanzare - cumparare nu stipuleaza expres care parte a fondului de comert este vanduta se prezuma ca este instrainat intregul fond.
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


Se va face si distinctia intre fondul de comert si fondul comercial. Astfel, fondul comercial reprezinta o parte din fondul de comert, format in principal din elemente necorporale, inclusiv dreptul de contract (suma varsata sau datorata proprietarului precedent). Fondul comercial se amortizeaza atunci cand este inregistrat distinct in evidenta contabila (daca nu este produs intern), conform prevederilor OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul de comert nu se inregistreaza ca un tot, distinct in evidenta contabila, ci pe componentele din care este format. Din punct de vedere fiscal, vanzarea afacerii (fondului de comert) pe componentele sale (cladire, autorizatie, alte mijloace fixe etc.) reprezinta venit care intra in baza de impozitare a impozitului pe profit al persoanei juridice, conform prevederilor art. 19, alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vanzarea de active in baza unui contract de vanzare cumparare nu intra sub incidenta prevederilor art. 128, alin. (7) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece aceasta reprezinta o livrare de bunuri cuprinsa in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata si nu un transfer prevazut de Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (participare la capital, divizare, fuziune etc.).
Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Studiu de caz: Plata TVA in cazul fondului de comert si calculul impozitului pe profit":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 12 voturi
Comentarii 1 comentarii

Otilia Constantinescu 2016-01-18 19:00:18

Deci se plAteEte TVA pe suma A(R)ncasatA din vA?nzarea licenEei ?

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016