Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect nou privind Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati. Noile propuneri!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, registrul contribuabililor declarati inactivi, proiect ordin anaf, inactivitate

Va aducem la cunostinta ca a fost publicat de ANAF Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 78^1 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.Redam mai jos continutul proiectului:

Proiect ANAF. Ordin pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 78^1 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare in temeiul art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in temeiul art. 78^1 alin.(1), alin.(3) si alin.(6), precum si al art.228 alin.(2)
din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul:

O R D I N

Art.1. Se aproba Procedura privind declararea contribuabililor inactivi, potrivit art. 78^1 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala, Procedura de verificare a contribuabililor care se afla in una din situatiile prevazute la art.78^1 alin.(1) lit.b) si lit.c) din Codul de procedura fiscala, precum si Procedura de emitere a deciziei de declarare in inactivitate potrivit art. 78^1 alin. (1) lit. b) si c) din Codul de procedura fiscala, prevazute in anexa nr. 1.

Art.2. Se aproba Procedura de reactivare a contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 78^1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, precum si Procedura privind verificarea indeplinirii conditiei de reactivare a contribuabililor declarati inactivi, potrivit art.78^1 alin.(3) lit.c) din Codul de procedura fiscala, prevazute in anexa nr. 2.

Art.3. Se aproba Procedura de indreptare a erorilor materiale pentru contribuabilii declarati inactivi potrivit art. 78^1 alin.(1) lit. a) din Codul de procedura fiscala, Procedura de indreptare a erorilor materiale pentru contribuabilii declarati inactivi potrivit art. 78^1 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul de procedura fiscala, precum si Procedura de emitere a Deciziei de indreptare a erorii materiale/deciziei de respingere a cererii de indreptare a erorii materiale, in cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 78^1 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul de procedura fiscala, prevazute in anexa nr. 3.

Art.4. Se aproba Procedura de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi a contribuabililor radiati, prevazuta in anexa nr.4.


Art.5 - Se aproba modelul si continutul formularelor:

a) Decizie de declarare in inactivitate, cod M.F.P.14.13.26.90;
b) Decizie de reactivare, cod M.F.P.14.13.26.91;
c) Decizie de indreptare a erorii materiale, cod M.F.P. 14.13.26.92;
d) Decizie de respingere a cererii de reactivare/indreptare a erorii materiale, cod M.F.P.14.13.26.93;
e) Notificare privind indeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv potrivit prevederilor art. 78^1 alin.(1) lit.a) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cod M.F.P.14.13.07.99/1;
f) Notificare privind neconcordante intre documentele furnizate si evidenta fiscala, cod M.F.P.14.13.07.99/2;
g) Aviz privind propunerea de declarare in inactivitate potrivit art. 78^1 alin.(1) lit.b)/lit.c) din Codul de procedura fiscala/de reactivare/de indreptare a erorii materiale, cod M.F.P.14.13.07.99/a, prevazute in anexele nr. 5a) - 5g).

Art.6. Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularelor de la art.5 sunt prevazute in anexa nr.6.

Art.7. (1) Pe perioada cat contribuabilii sunt declarati inactivi, le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin.(1), contribuabilii declarati inactivi nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare si de impunere din oficiu pentru nedepunerea declaratiilor.

Art.8. (1) Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data de intai a lunii urmatoare comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.

(2) Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA datorita declararii inactivitatii fiscale, la reactivare sunt inregistrate din oficiu in scopuri de TVA de catre organul fiscal competent. inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data reactivarii.

Art.9. Registrul contribuabililor inactivi/reactivati se organizeaza la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit procedurii prevazute in anexa nr.7.

Art.10. Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, la sectiunea "Informatii publice".

Art.11. Competenta pentru declararea starii de inactivitate fiscala, reactivare si indreptarea erorilor, conform art. 78^1 Codul de procedura fiscala, revine directiilor generale regionale ale finantelor publice, respectiv Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, la propunerea compartimentelor cu atributii in domeniul gestionarii registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale in a caror evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii si organelor de inspectie fiscala, dupa caz.


Art.12. (1) Procedurile prevazute in anexa nr. 1 capitolul I, capitolul III si capitolul IV , anexa nr. 2 capitolul I, anexa nr. 3 capitolul I si capitolul III precum si anexa nr. 4 la ordin se aplica de catre compartimentele cu atributii in domeniul gestionarii registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale in a caror evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii, denumite in continuare compartimente de specialitate.

(2) Procedurile prevazute in anexa nr. 1 capitolul II, anexa nr. 2 capitolul II si anexa nr. 3 capitolul II se aplica de catre organele cu atributii de inspectie fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv structurile de inspectie fiscala din cadrul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, directiilor generale regionale ale finantelor publice si unitatile subordonate, dupa caz, si numai pentru activitatile desfasurate de acestea, conform competentelor.

Art.13. Declararea in inactivitate/reactivarea, precum si indreptarea erorilor in conditiile art.II alin.(2) din Ordonanta Guvernului nr.29/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, se fac potrivit prevederilor prezentului ordin.

Art.14. Contestatiile impotriva actelor administrative fiscale emise potrivit prezentului ordin se solutioneaza de compartimentul cu atributii in gestionarea registrului contribuabililor din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice sau al Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, dupa caz, pe baza documentatiei si a motivatiei formulate de organul fiscal sau organul de inspectie fiscala care a formulat propunerea in baza careia a fost emis respectivul act administrativ fiscal.

Art. 15. Anexele nr.1 - 7 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art.16. Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 17. La data publicarii prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art.78^1 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.754 din 26 octombrie 2011 si Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare
Fiscala nr. 575/2006 privind stabilirea conditiilor si declararea contribuabililor inactivi, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 701 din 16 august 2006.

Art. 18. Contribuabilii declarati inactivi potrivit procedurii aplicabile inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin isi pastreaza aceasta calitate, pana la indeplinirea conditiilor de reactivare prevazute de lege.

Art. 19. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 20. Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala coordonare inspectie fiscala, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile subordonate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Emis la Bucuresti, la ............................
PRESEDINTE,
GELU STEFAN DIACONU


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Proiect nou privind Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati. Noile propuneri!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016