keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Constituirea si plata dividendelor din rezultat reportat. Care va fi tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: activitate suspendata, suspendare, dividende, prestari servicii, declaratii, aga, inactivitate

In analiza de mai jos, facem referire la o societate cu activitatea suspendata pe o perioada de trei ani pentru a stabili daca poate sa mai repartizeze pe dividende profitul nerepartizat inainte de expirarea termenului de suspendare. In cazul unui raspuns afirmativ, vom vedea daca operatiunile care trebuie efectuate (constituire, declarare si plata impozit dividende) pot fi considerate operatiuni care contravin starii de "activitate suspendata".

Din punct de vedere juridic, o societate care si-a inscris la registrul comertului , conform prevederilor art.237 din Legea 31/1990, suspendarea temporara a activitatii sale, isi pastreaza in continuare personalitatea sa juridica. Pe aceasta perioada societatea respectiva are in continuare obligatii si drepturi  juridice.

Din punct de vedere fiscal, o societate care si-a inscris la registrul comertului suspedarea temporara a activitatii, poate sa beneficieze de regim derogatoriu, cu indeplinirea conditiilor ce reies din  OPANAF 1221/2009, ca spre exemplu : sa nu desfasoare niciun fel de activitate, sa nu obtina niciun fel de venit ori alte elemente similare veniturilor, sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitultui, conform pct.A.3 din ANEXA Nr. 1 – PROCEDURA de aprobare a regimului de declarare derogatoriu.

In cazul in care societatea in cauza indeplineste toate celelelalte conditii, dar plateste venit cu regim de retinere la sursa, cum ar fi venitul din dividende, aceasta va iesi de sub regimul derogatoriu de care beneficia la organul fiscal competent si va trebui sa depuna declaratiile aferente obligatiilor inscrise in vectorul fiscal ca si cum ar desfasura activitate in conditii normale.

Astfel, pe toata perioada suspendarii de activitate, cu care aceasta figureaza la registrul comertului inscrisa, societatea poate sa repartizeze prin hotarare AGA dividende din rezultatul reportat din anii anteriori, fara ca acest lucru sa contravina starii sale de inactivitate.

Va inregistra in evidentele sale contabile constituirea dividendelor si plata acestora, va declara prin Declaratia 100 si va plati la bugetul de stat impozitul retinut la sursa aferent veniturilor din dividende.

Termenul declararii si al platii este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii venitului din dividende.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016