Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analiza noastra se indreapta astazi catre cazul unei societati care si-a suspendat activitatea in mai 2008, iar dupa expirararea celor trei ani, nu a depus Declaratia 100, primind mai apoi o instiintare ANAF ca inactiv fiscal. Vom vedea cum va proceda mai departe societatea in conditiile in care nu desfasoara nicio activitate economica si nici nu va desfasura vreuna in viitorul apropiat.
Drept urmare, vom vedea daca societatea trebuie sa depuna declaratia 100 cu zero sau daca pana la inceperea activitatii se va tine cont de inactivitatea fiscala, fara a mai fi nevoie de depunerea declaratiilor 100.
Potrivit Procedurii de reactivare a contribuabililor declarati inactivi, aprobata prin Ordinul 3347/2011, pentru a fi reactivati, contribuabilii declarati inactivi trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) sa isi indeplineasca toate obligatiile de plata;
c) sa se constate de catre organele fiscale ca acestia functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
In cazul in care un contribuabil indeplineste conditiile de reactivare, acesta poate solicita reactivarea, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat.
Dupa primirea cererii, compartimentul de specialitate verifica in evidentele fiscale proprii daca respectivul contribuabil indeplineste conditiile de reactivare,
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Perioada supusa verificarii cuprinde termenele de declarare aferente perioadei de prescriptie a dreptului organelor fiscale de a stabili obligatii fiscale, inclusiv pentru perioada in care contribuabilul a fost declarat inactiv.
Se considera ca un contribuabil si-a indeplinit obligatiile declarative pentru perioada in care acesta a beneficiat de regimul derogatoriu de declarare sau pentru care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organele de inspectie fiscala.
Potrivit art. 219 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura fiscala, constituie contraventie neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege. Aceasta fapta se pedepseste cu amenda de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice.
Mentionam ca daca aceste amenzi se achita in termen de 48 de ore, atunci acestea se reduc la jumatate. Totodata, organul fiscal, in practica percepe o singura amenda pentru declaratia 100, insa stabilirea nivelului acesteia in intervalul 1.000 – 5.000 este la latitudinea organului fiscal.
Raspuns oferit de consultantii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Vezi ordinul!Noi formulare pentru impozitele cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaDesemnarea administratorului. Ce obligatii revin societatii?Atentie! La 10 ianuarie 2014 expira termenul pentru mai multe declaratiiDepune la timp Declaratia 220Ultimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitArticole similare
Impozit pe redeventa aferent inchirieriiObligatii de declarare si plata CMIServicii gazduire web. Cum procedam privind TVA-ul si impozitul pentru nerezidenti?D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleCalculul impozitului pe dividende: ghid completUltimele articole
DECLARATIA 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaCum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiImpozit din chirii. Cum se declara in D100Impozit specific declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusArticole similare
Noutati Legislatie Fiscala 20 - 24 iulie 2009 - Monitorul OficialProiect ANAF: Noi modificari privind inregistrarea in scopuri de TVAANAF supune dezbaterii publice proiectul privind taxa pentru emisii poluanteANAF vine cu un nou formular: D 255 pentru redirectionarea unei cote din impozitul pe venitANAF anunta noua procedura de primire a cererilor de rambursare a TVAUltimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"