Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Repartizare dividende. Inregistrari contabile. Ce obligatii declarative apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: repartizare dividende, formular 100, dividende, inregistrari contabile, declaratii

In cazul unui SRL cu doi asociati, unul rezident si celelalt nerezident (fiecare detine 50 % din partile sociale), rezidentul doreste sa primeasca dividende din profitul nerepartizat al anilor anteriori, iar nerezidentul nu doreste dividende.


Asociatul care nu doreste sa-si ridice dividendele declara ca suma respectiva o lasa la dispozitia firmei. Presupunem ca rezidentul ridica dividende nete in valoare de 2.000 lei. Care sunt inregistrarile ce trebuie efectuate? Care sunt obligatiile declarative?


In ceea ce priveste plata dividendelor catre persoana fizica nerezidenta:

Conform art. 115 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dividendele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate. Dividendele platite persoanei fizice cu rezidenta in strainatate se includ in sfera impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, conform art 115 alin (1) lit. a) din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor  Codului fiscal, cota de impozit pe venit, este de 16%, impozitul retinandu-se la sursa, la momentul efectuarii platii dividendelor, utilizand cursul de schimb valabil la data platii dividendelor.
 
In situatia in care persoana fizica nerezidenta va transmite un Certificat de rezidenta fiscala, emis de autoritatile fiscale din tara sa, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, atunci veti aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si veti retine la sursa un impozitul stabilit in conventie.

 
Si intr-un caz si intr-altul, impozitul se calculeaza la sursa, la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti. Cota de impozit se aplica la dividenele brute cuvenite. Impozitul se declara in Declaratia 100 – rubrica impozit pe veniturile nerezidentilor –persoane fizice pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare retinerii si se achita la bugetul de stat pana la aceeasi data.

In concluzie, pe langa declaratia 100, persoana juridica romana platitoare de dividende este obligata sa depuna "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim  de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” prevazuta la art. 119 alin. (1) din Codul fiscal, pana in ultima zi a  lunii februarie anul urmator pentru dividendele platite in  anul 2015 si al carei model este prevazut la pct. 15^1 din Normele metodologice.
 
In ceea ce priveste dividendele care vor fi distribuite unei persoane fizice rezidente, conform prevederilor de la art. 67 alin. (1) din Codul fiscal:

"(1) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detnerii de titluri de participare la fondurile inchise de investiti, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligata calcularii si retnerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actonari sau asociat. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatlor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.”
 
Impozitul pe dividende se raporteaza prin formularul 100.

Pentru veniturile de natura dividendelor datorate persoanelor fizice pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii impozitului, conform prevederilor Titlului III din Codul fiscal, pana la data de 28 februarie 2016 societatea are obligatia depunerii  si a formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”, cod 14.13.01.13/I.
 
In Procesul verbal incheiat cu ocazia distribuirii dividendelor catre asociati, se va mentiona ca persoana fizica nerezidenta va lasa contravalaorea dividendelor care i se cuivin, la dispozitia societatii, pentru o perioada de x ani/luni.
 
Monografie contabila:
 
Repartizarea dividendelor din profiturile obtinute  in anii precedenti:
 
117 = 457
Retinerea  si plata impozititului pe dividende:
457 = 446 –analitic Impozit pe dividende
446 –analitic Impozit pe dividend = 5121
Plata dividendelor catre rezident:
457 = 5121/5311

Dividendele ramase la dispozitia societatii, care apartin persoanei fizice nerezidente:
457 = 455 analitic distict

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016