keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Din 1 ianuarie 2022 limita de deducere a ajustarilor pentru deprecierea creantelor este de 50%. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2022
Din 1 ianuarie 2022 limita de deducere a ajustarilor pentru deprecierea creantelor este de 50%. Inregistrari contabile
Tags: creante, deprecierea creantelor, inregistrari contabile

Conform OG 8/2021 pentru modificarea Codului fiscal, incepand de la 1 ianuarie 2022 s-a majorat limita de deducere a ajustarilor pentru deprecierea creantelor de la 30% la 50%. Se poate retrata deducerea inregistrata in anii precedenti pentru suma ajustarilor pentru deprecierea creantelor, prin majorarea ei de la 30% la 50%? Sa consideram un procent suplimentar de 20% ca si cheltuiala deductibila prin reducerea celor nedeductibile?

Cum vedeti posibile inregistrarile contabile? In cazul persoanelor juridice care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, modificarea se aplica pentru ajustarile ce se vor inregistra ulterior acestei date sau putem aplica si ajustarilor inregistrate deja in cursul anului financiar curent, care urmeaza sa se incheie in martie 2022. Multumesc!
 
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 

Conform art I pct 5 din Ordonanta nr. 8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
5. La articolul 26 alineatul (1), partea introductiva a literei c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 50% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d)-f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:".
 
Potrivit art III alin 1 din OG 8/2021 lit a  :
,,Art. III. -
(1) Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare in termen de trei zile de la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu urmatoarele exceptii:
a) prevederile art. I pct. 5 si 18 intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2022’’
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta ca noua cota de deductibilitate fiscala in cazul ajustarilor pentru deprecierea creantelor (50%) se aplica incepand cu 01.01.2022. Ordonanta de urgenta nr 8/2021 nu face precizari suplimentare in legatura cu persoanele juridice care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, astfel ca si aceste persoane pot aplica noua reglementare incepand cu 01.01.2022.
 
Referitor la retratarea deducerii inregistrate in anii precedenti pentru suma ajustarilor pentru deprecierea creantelor, prin majorarea acesteia de la 30% la 50%, opinia mea este ca nu se poate efectua o astfel de retratare, intrucat  noua reglementare se aplica ajustarilor pentru depreciere efectuate incepand cu 01.01.2022.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016