Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Tratament creante neincasate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iun. 2011
Tags: tva, inregistrari contabile, clienti incerti, creante, codul fiscal

ProblemaIn evidentele noastre exista cateva facturi clienti emise si neincasate din anii 2006, 2007, 2008, 2009. Clientii respectivi nu au achitat facturile din diverse motive: faliment, insolventa, ...

Problema
In evidentele noastre exista cateva facturi clienti emise si neincasate din anii 2006, 2007, 2008, 2009. Clientii respectivi nu au achitat facturile din diverse motive: faliment, insolventa, nu au mai continuat colaborarea, rea vointa. In ce conditii putem sa stornam aceste facturi? Veniturile se inchid prin contul 117, avand in vedere faptul ca este vorba de anii din urma? Sunt suficiente datele extrase de la Registrul Comertului (privind falimentul, insolventa)? Trebuie sa le trimitem notificari? Fiind ani mai vechi, se prescriu din oficiu?

Solutie
Nu puteti storna facturile emise cate clientii respectivi si neincasate, chiar daca aceste creante sunt vechi. Numai in cazul falimentului clientilor, in baza hotararii judecatoresti irevocabila si definitiva, puteti proceda la emiterea facturilor cu semnul minus si ajustarea TVA colectat initial. Mai jos aveti inregistrarile contabile pentru astfel de cazuri.

Conform pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare.  
Potrivit pct. 189 creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu").
 
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


Daca activele circulante fac obiectul ajustarilor de valoare cu caracter exceptional, exclusiv in scop fiscal, suma ajustarilor si motivele pentru care acestea au fost efectuate trebuie prezentate in notele explicative (pct. 151).
 
Inregistrari contabile:
 
1. Transferul creantelor la "clienti incerti" prin formula contabila:
 
4118 = 4111
"Clienti incerti sau in litigiu"         "Clienti"
 
2. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere, la nivelul sumei care se considera ca nu se mai poate recupera:
 
6814 = 491
"Cheltuieli de exploatare privind      "Ajustari pentru deprecierea
   ajustarile pentru deprecierea               creantelor - clienti"
          activelor circulante"
 
3. Inregistrarea pierderii din creante:
 
654 = 4118
  "Pierderi din creante          "Clienti incerti sau in litigiu"
        si debitori diversi"
 
4. Anularea ajustarii care ramane fara obiect:
 
491 = 7814
"Ajustari pentru deprecierea     "Venituri din ajustari pentru
         creantelor - clienti"         deprecierea activelor circulante"
 
In cazul debitorilor radiati precum si al celor pentru care prin hotarare judecatoresca s-a declarat falimentul , daca nu s-au inregistrat ajustari pentru deprecierea creantelor, in baza documentelor care atesta aceste stari de fapt (radiere, faliment) creantele se vor scoate din evidenta prin formula contabila:
 
654 = 4111
  "Pierderi din creante                         "Clienti"
            si debitori diversi"
 
Din punct de vedere fiscal, conform art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
   1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
   2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
   3. nu sunt garantate de alta persoana;
   4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
   5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
 
Conform alin. (1) lit. j) al aceluiasi articol, sunt deductibile ajustarile constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
   1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
   2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
   3. nu sunt garantate de alta persoana;
   4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
   5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.
 
Reducerea sau anularea ajustarilor care au fost anterior deduse se include in veniturile impozabile, potrivit art. 22 alin.(5) din Codul fiscal .
 
In baza art. 21 alin. (2) lit. n) sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
   1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
   2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
   3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
   4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
 
In alte situatii,  astfel cum prevede alin. (4) lit. o) al acestui articol, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate. In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz;
 
Cu privire la creantele neincasate, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila, conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal . In acest scop societatea va emite facturi cu valorile inscrise cu semnul minus.
Scoaterea creantelor din evidenta se va efectua in baza hotararii organelor de conducere ale societatii, carora le revin astfel de competente, potrivit prevederilor actului constitutiv.
 
Referitor la creantele prescrise:
        
Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al creditorului impotriva debitorului care nu si-a achitat datoria la scadenta este termenul de drept comun in materie de obligatii comerciale: 3 ani.
 
Acelasi termen, 3 ani, este prevazut de lege si pentru prescriptia dreptului de a cere executarea silita a titlurilor executorii - hotarari judecatoresti, contracte autentice etc. - obtinute impotriva debitorului rau-platnic.
Potrivit art. 16 din Decretul 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, prescriptia se intrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre debitor. Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o. Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.
 
Astfel, in cazul in care creantele si datoriile au fost inventariate, verificate si confirmate pe baza "Extrasului de cont" sau au fost confirmate debitele prin orice alta modalitate, termenul de prescriptie se va intrerupe si va incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data recunoasterii debitului.
 
La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, trebuie sa demonstrati ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.
 
Din punct de vedere contabil:
Nota contabila 658 = 4111
Astfel de sume nu se inregistreaza pe contul 117 (debit ), fiind considerate cheltuieli ale exercitiului curent, in care se aproba de catre conducerea societatii prescrierea acestor sume. Prezentam mai jos functiunea acestui cont:
 
"Contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta altor cheltuieli de exploatare.
in debitul contului 658 "Alte cheltuieli de exploatare" se inregistreaza:
- cheltuielile efectuate in avans, aferente exercitiului in curs (471);
- valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor, datorate sau platite tertilor si bugetului (401, 404, 448, 462, 408, 512);
- valoarea donatiilor acordate (301, 302, 303, 345, 371, 381, 512, 531);
- valoarea neamortizata a imobilizarilor necorporale sau corporale, scoase
din activ (203, 205, 2071, 208, 211, 212, 213, 214);
- valoarea imobilizarilor in curs, scoase din evidenta (231, 233);
- sume in curs de clarificare (473);
- sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentand creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Tratament creante neincasate":
Rating:

Nota: 3.19 din 5 din 16 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016