Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

ProblemaIn evidentele noastre exista cateva facturi clienti emise si neincasate din anii 2006, 2007, 2008, 2009. Clientii respectivi nu au achitat facturile din diverse motive: faliment, insolventa, ...
ProblemaIn evidentele noastre exista cateva facturi clienti emise si neincasate din anii 2006, 2007, 2008, 2009. Clientii respectivi nu au achitat facturile din diverse motive: faliment, insolventa, nu au mai continuat colaborarea, rea vointa. In ce conditii putem sa stornam aceste facturi? Veniturile se inchid prin contul 117, avand in vedere faptul ca este vorba de anii din urma? Sunt suficiente datele extrase de la Registrul Comertului (privind falimentul, insolventa)? Trebuie sa le trimitem notificari? Fiind ani mai vechi, se prescriu din oficiu?
Solutie
Nu puteti storna facturile emise cate clientii respectivi si neincasate, chiar daca aceste creante sunt vechi. Numai in cazul falimentului clientilor, in baza hotararii judecatoresti irevocabila si definitiva, puteti proceda la emiterea facturilor cu semnul minus si ajustarea TVA colectat initial. Mai jos aveti inregistrarile contabile pentru astfel de cazuri.
Conform pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare.
Potrivit pct. 189 creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu").
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Daca activele circulante fac obiectul ajustarilor de valoare cu caracter exceptional, exclusiv in scop fiscal, suma ajustarilor si motivele pentru care acestea au fost efectuate trebuie prezentate in notele explicative (pct. 151).

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Inregistrari contabile:
1. Transferul creantelor la "clienti incerti" prin formula contabila:
4118 = 4111
"Clienti incerti sau in litigiu" "Clienti"
2. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere, la nivelul sumei care se considera ca nu se mai poate recupera:
6814 = 491
"Cheltuieli de exploatare privind "Ajustari pentru deprecierea
ajustarile pentru deprecierea creantelor - clienti"
activelor circulante"
3. Inregistrarea pierderii din creante:
654 = 4118
"Pierderi din creante "Clienti incerti sau in litigiu"
si debitori diversi"
4. Anularea ajustarii care ramane fara obiect:
491 = 7814
"Ajustari pentru deprecierea "Venituri din ajustari pentru
creantelor - clienti" deprecierea activelor circulante"
In cazul debitorilor radiati precum si al celor pentru care prin hotarare judecatoresca s-a declarat falimentul , daca nu s-au inregistrat ajustari pentru deprecierea creantelor, in baza documentelor care atesta aceste stari de fapt (radiere, faliment) creantele se vor scoate din evidenta prin formula contabila:
654 = 4111
"Pierderi din creante "Clienti"
si debitori diversi"
Din punct de vedere fiscal, conform art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
Conform alin. (1) lit. j) al aceluiasi articol, sunt deductibile ajustarile constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.
Reducerea sau anularea ajustarilor care au fost anterior deduse se include in veniturile impozabile, potrivit art. 22 alin.(5) din Codul fiscal .
In baza art. 21 alin. (2) lit. n) sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
In alte situatii, astfel cum prevede alin. (4) lit. o) al acestui articol, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate. In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz;
Cu privire la creantele neincasate, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila, conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal . In acest scop societatea va emite facturi cu valorile inscrise cu semnul minus.
Scoaterea creantelor din evidenta se va efectua in baza hotararii organelor de conducere ale societatii, carora le revin astfel de competente, potrivit prevederilor actului constitutiv.
Referitor la creantele prescrise:
Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al creditorului impotriva debitorului care nu si-a achitat datoria la scadenta este termenul de drept comun in materie de obligatii comerciale: 3 ani.
Acelasi termen, 3 ani, este prevazut de lege si pentru prescriptia dreptului de a cere executarea silita a titlurilor executorii - hotarari judecatoresti, contracte autentice etc. - obtinute impotriva debitorului rau-platnic.
Potrivit art. 16 din Decretul 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, prescriptia se intrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre debitor. Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o. Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.
Astfel, in cazul in care creantele si datoriile au fost inventariate, verificate si confirmate pe baza "Extrasului de cont" sau au fost confirmate debitele prin orice alta modalitate, termenul de prescriptie se va intrerupe si va incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data recunoasterii debitului.
La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, trebuie sa demonstrati ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.
Din punct de vedere contabil:
Nota contabila 658 = 4111
Astfel de sume nu se inregistreaza pe contul 117 (debit ), fiind considerate cheltuieli ale exercitiului curent, in care se aproba de catre conducerea societatii prescrierea acestor sume. Prezentam mai jos functiunea acestui cont:
"Contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta altor cheltuieli de exploatare.
in debitul contului 658 "Alte cheltuieli de exploatare" se inregistreaza:
- cheltuielile efectuate in avans, aferente exercitiului in curs (471);
- valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor, datorate sau platite tertilor si bugetului (401, 404, 448, 462, 408, 512);
- valoarea donatiilor acordate (301, 302, 303, 345, 371, 381, 512, 531);
- valoarea neamortizata a imobilizarilor necorporale sau corporale, scoase
din activ (203, 205, 2071, 208, 211, 212, 213, 214);
- valoarea imobilizarilor in curs, scoase din evidenta (231, 233);
- sume in curs de clarificare (473);
- sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentand creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)."

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ghidul aferent actiunii de sprijin pentru IMM-uri in vederea depasirii crizei economice, publicat de Ministerul Fondurilor EuropeneLuni, 10 ianuarie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri TVAPrevederile din Legea 187/2015 stabilesc cum identificam o activitate independentaComert online. Care este regimul TVA pentru aceste magazine?Marti, 9 ianuarie 2024, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Imprumut acordat de societatea in alt stat membru UE. Care e monografia contabila?Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAFirme care achizitioneaza marfa non-UE si vor sa o revanda. Care sunt implicatiile fiscale?Tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor reprezentand amenda platita catre o autoritate strainaGarantii de buna executie. Cum procedam la emiterea facturilor?Ultimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaRegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorArticole similare
Client in faliment. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Firma in insolventa. Ce inregistrari contabile se fac?Provizioane – cu sau fara TVA?Creanta client aflat in procedura de deschidere a falimentului. Se poate constitui provizion deductibil?TVA: Ajustarea bazei de impozitareUltimele articole
Cum se scad din evidenta creantele neincasateCreante fiscale. Cum se recupereaza sumele de la clienti care nu mai pot fi gasiti?Cum se scot din evidenta creantele vechi. Se impune rectificarea declaratiilor in acest caz?Cum se face ajustarea in cazul creantelor incerteContract de mediere. Cum se inregistreaza scaderea din evidente a creanÂtelor ?Articole similare
Contributiile sociale revin in administrarea ANAF de la 1 iulieClient in reorganizare judiciara. Regim fiscal creanta nerecuperataCodul fiscal 2008 - Capitolul V. Schimbul de informatii in domeniul impozitelor directe - art. 124^28-124^41Ordonanta 22/2016 modifica unele aspecte privind incapacitatea de plataContributii sociale pentru membrii consiliului de administratie. Raportam in Declaratia 112?Ultimele articole
Erori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Plata dividende in 2025. Care este plafonul de plati in numerarProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFArticole similare
Vanzare cladire achzitionata in 1991. Cum facem ajustarea TVA?Zoom fiscal: Depunere Declaratia 307Impozit suportat de platitorul de venit. Declaratia 207Contract de comision cu o PFA nerezidenta. Taxe si impoziteCota TVA pentru servicii de catering (mese de pomenire)Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"